Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Svevia säger upp 130 medarbetare

Publicerad: 21 mars 2012, 13:50

Krympande omsättning och en stor förlust tvingar nu statliga Svevia till en radikal förändring av organisationen och till personalminskningar.


En övergång från regioner till divisioner ska ge ökad specialisering och konkurrenskraft.

– Vår minskade omsättning sätter press på våra administrativa kostnader, säger Torbjörn Torell som tillträdde som Svevias vd den 10 oktober 2011.

Han kom då från Bravida och efterträdde Per-Olof Wedin som gick till Sveaskog.
Svevias arbetschefsområden genomgick i januari en ökad specialisering. De gjordes också större och färre än vad de har varit hittills. De hittillsvarande regionkontoren i Umeå, Solna, Göteborg och Malmö omvandlas till arbetschefskontor.

Specialiseringen ökar nu ytterligare genom att division Anläggning och division Drift bildas.

I fortsättningen består Svevia av fyra divisioner:
• Anläggning med Anna-Lena Rodebjer som chef.
• Drift med Olle Öberg som chef.
• Det tidigare affärsområdet Beläggning blir en division med samma namn under ledning av Henrik Löfgren.
• Bolagen Svevia Maskin AB och Svevia Fastighet AB ingår i fortsättningen i divisionen med namnet Maskin och fastighet. Dennis Scherman blir chef.

Alla fyra divisionscheferna är internrekryterade och har sin placering i Solna.

Svevia har i dag omkring 2 800 medarbetare. Varsel är lagda för 130 medarbetare som alltså måste lämna Svevia. De flesta av dem är tjänstemän inom centrala och regionala staber. Men där ingår också ett 40-tal yrkesarbetare.

– Det är duktiga medarbetare som har lärt sig mycket på Svevia. De har goda möjligheter att få nya jobb. I vissa fall påverkas deras möjligheter på arbetsmarknaden av deras vilja att flytta inom landet, säger Torbjörn Torell.

Svevias rörelseresultatet 2011 blev ett minus på 170 miljoner kronor (plus 228 ett år tidigare). Det innebär en försämring på 398 miljoner kronor på ett år.

– Vi hade gått in i ett antal projekt där vi tog för stora risker och där vi har tvingats göra nedskrivningar, säger Torbjörn Torell.

Han säger att Svevia har en styrka i att vara ett av landets få hårt specialiserade byggföretag med inriktning på infrastruktur. När det gäller drift och underhåll är Svevia störst i landet och planen är naturligtvis att växa på den del av den kommunala marknaden som är konkurrensutsatt. Dessutom tar Svevia marknad inom drift och underhåll i Norge, om än från en mycket låg nivå.

Torbjörn Torell ser en stark marknad för svenska anläggningsbyggare framöver. Stora projekt är på gång i storstadsregionerna.

– Inom Svevia ska vi fortsätta att bli bättre med ökad specialisering och mer innovationskraft.

Han välkomnar den utländska konkurrensen inom anläggningsbyggande.

– Att de utländska bolagen ibland är billigare än de svenska aktörerna kan till viss del förklaras av att de har större erfarenhet inom en del tekniker.

Under flera år har det pågått en diskussion om att Svevia ska gå med i Sveriges byggindustrier. För snart ett år sedan, i Byggindustrin 14.11, sa dåvarande koncernchefen Per-Olof Wedin att Svevia skulle bli medlem inom tre år. Nu säger Torbjörn Torell.

– Vi tittar på om det finns anledning för Svevia att gå med i Sveriges byggindustrier.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.