Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Sweco växer i Ryssland

Publicerad: 9 maj 2011, 13:50

Konsultjätten köper bolag med sammanlagt 260 anställda.


Svenska konsultettan Sweco stärker sina positioner rejält på den ryska marknaden genom att köpa de två infrakonsultbolagen IKPT och Zao Nipi. Genom affären får Sweco sammanlagt 360 konsulter i Ryssland och en omsättning på drygt 100 miljoner kronor.

– Det är en strategisk prioritering för oss att växa i Ryssland och Östeuropa inom områdena vatten/miljö, energi och infrastruktur, säger Jonas Dahlberg, vd i Sweco Ryssland.

Genom tidigare förvärv har Sweco haft en stark position på vatten och energisidan. Nu var tiden mogen att gå in på infrastruktursidan.

– Ryssland har stora behov, inte minst inom transportsektorn. Vi ser att marknaden i Ryssland har tagit fart igen och det finns offentliga finanser att backa upp investeringarna med, säger Jonas Dahlberg.

IKPT och ZaoNipi – som har samarbetat tätt och marknadsförts under det gemensamma namnet RDIRDT – omsatte i fjol 80 miljoner kronor och har kontor i Sankt Petersburg, Moskva och Niznhy Novgorod. IKPT fokuserar främst på anläggningskonstruktion och Zao Nipi på utredning och strategisk planering. Bolagen har varit med i flera större ryska transportprojekt under de senaste åren, bland annat i transportplaneringen inför OS i Sochi.

– Vi har tittat på olika möjligheter samtidigt som vi haft dialog med IKPT och Zao Nipi under ett års tid. De är respekterade, har erfarenhet av ett antal viktiga projekt och blir en viktig bas för oss för att kunna växa organiskt, säger Jonas Dahlberg.

IKPT och Zao Nipi startade i mitten av 1990-talet och har ägts av sina företagsledningar med stöd från ett lokalt konsultbolag fram till nu.

– Fokus nu blir att jobba hårt med integrationen av verksamheterna. Med vår internationella kompetens på koncernnivå kopplad till den lokala ryska plattformen har vi alla förutsättningar att vara konkurrenskraftiga på den snabbväxande ryska infrastrukturmarknaden. När vi konsoliderat och står stadigt går vi vidare, men det tar säkert ett par år och jag tror främst det kommer att handla om organisk tillväxt, säger Jonas Dahlberg.

I och med affären har Sweco närmare 1 300 anställda i östra Europa och Ryssland.

Projektexport till 80 länder
Sweco har ungefär 5 400 anställda i elva länder och omsatte i fjol 5,3 miljarder kronor med en rörelsemarginal på 8,2 procent. Förra året genomförde Sweco närmare 30 000 projekt och var igång med projektexport till ett 80-tal länder.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.