Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Sysselsättingen minskar

Publicerad: 29 oktober 2008, 09:14

Byggindustrin påverkas när svensk ekonomi faller. För första gången på 2,5 år minskar sysselsättningen och företagen planerar mer omfattande nedskärningar under fjärde kvartalet, enligt Konjunkturinstitutets Barometer (KI).


Svensk ekonomi är svagare än normalt och hushållens förtroende för ekonomin har fallit rejält den senaste månaden.
Byggindustrin är inget undantag, men skiljer sig enligt Roger Knutsen, chef för Konjunkturbarometern, en del från andra branscher.
– Byggindustrin surfar fortfarande på den goda konjunktur som varit där företagen byggt upp välfyllda orderböcker. Många är fortfarande nöjda med order läget, men vi ser en väldigt tydlig avmattning, säger Roger Knutsen.
Byggandet minskat under tredje kvartalet och branschen räknar med att läget försämras ytterligare under fjärde kvartalet. På lite längre sikt är pessimismen ännu större och närmare 70 procent av företagen räknar med en försämring på byggmarknaden på ett års sikt. Även anbudspriserna har sjunkit.
– Vi ser väldigt mörka moln och för byggindustrin kan fallhöjden bli större än för andra branscher. Vi ser rätt oroväckande tendenser i undersökningen, säger Roger Knutsen.
Byggbranschen har snabbt gått från ett överhettat läge, där den största flaskhalsen var brist på personal, till ett läge där minskad efterfrågan och finansiella restriktioner har blivit den största flaskhalsen, enligt Roger Knutsen.
– 2/3-delar av företagen uppger detta som de största flaskhalsarna. Det ser inte så ljust ut för byggindustrin. Orderbortfallet är stort och det kommer att drabba företagen kommande år, säger Roger Knutsen.


Branscher på väg ner
Övrig trävaruindustri
Massa- och pappersindustri
Förlag och grafisk industri
Gummi- och plastvaruindustri
Metallvaruindustri
Maskinindustri
Motor- och släpfordonsindustri
Byggindustri
Handel med motorfordon
Partihandel
Sällanköpsvaruhandel
Hotell och restauranger
Åkerier
Uthyrning

Läget är bra inom
Järn- och stålverk
Elektroindustri
Annan transportmedelsindustri
Livsmedelshandel

Läget är svagt inom
Sågverk
Kemisk industri
Fastighetsmäklare
Datakonsulter
Uppdragsverksamhet

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.