Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Sysselsättningen rasar i byggbranschen

Publicerad: 10 Juni 2008, 08:15

Sysselsättningstrenden kommer att backa med sju procentenheter inom byggsektorn det närmaste kvartalet. Det bedömer branschens arbetsgivare.


Byggbranschens sysselsättningstrend ligger på plus fem procent. Det är en nedgång med sju procentenheter jämfört med föregående kvartal och fyra procentenheter på årsbasis. I riket som helhet ligger sysselsättningstrenden på plus elva procent, enligt Manpowers arbetsmarknadsbarometer.

– Efterfrågan på arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden är fortsatt hög, till och med högre än föregående kvartal. I landet som helhet ser vi dock en nedgång inom den konjunkturkänsliga byggbranschen och tillverkningsindustrin samt en tillbakagång i USA, säger Lars Forseth, VD för Manpower Sverige.

Sysselsättningstrenden baseras på ett antal arbetsgivares skattning om sysselsättningen kommer att öka eller minska. Inför det tredje kvartalet bedömer både bygg- och tillverkningssektorn att sysselsättningen kommer att minska. Däremot tror energisektorn, som sysslar med el-, värme- och vattenförsörjning, på en mycket stark ökning där jobbprognosen ligger på plus 20 procent.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.