Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Taxeringsvärdet lägst i Västernorrland

Publicerad: 7 april 2010, 12:56

De regionala skillnaderna i värdet för byggnader och mark är stora. Det visar SCB:s statistik över fastighetstaxeringen från 2009.


En byggnad i Stockholms län hade ett genomsnittligt taxeringsvärde på 9100 kronor per kvadratmeter bostadsarea år 2009. För hela landet var det genomsnittliga värdet 5900 kronor. Detta visar färska siffror från SCB:s statistik från den förenklade fastighetstaxeringen från 2009.

Lägst taxerade var husen i Västernorrland som hade ett taxeringsvärde på 3200 kronor. Även de lägst taxerade småhustomterna återfinns i Västernorrland. Här går tomterna på i snitt 77 kronor per kvadratmeter medan de i Stockholms län ligger på 1218 kronor per kvadratmeter.

Statistiken visar även att den genomsnittliga bostadsarean är störst i nybyggda hus. I snitt ligger den på 124 kvadratmeter för småhusen i Sverige. Hus byggda efter år 2000 hade däremot en snittarea på 141 kvadratmeter.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.