Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Tillväxten i Stockholm är den svagaste på fem år

Publicerad: 29 maj 2018, 11:42

Stockholms Handelskammares senaste Stockholmsbarometer visar på en svagare tillväxt i huvudstaden. Konjunkturen är svagare än under 2010 och ligger under nivån för 2017.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Det hörs dystra tongångar från hushållen i Stockholms centrala delar, medan man ser lite ljusare på ekonomin i de länets yttre delar.

Inom näringslivet är det flera delar som har försvagats rejält under årets första kvartal. Byggbranschen dock ganska stadigt. Konfidensindikatorn stärktes marginellt till 106, vilket motsvarar en konjunkturnivå som är något starkare än normalt.

Det stora problemet för Stockholmsekonomin är brist på arbetskraft. Antalet anställda ökar fortfarande, men nettotalet för antalet anställda, alltså skillnaden mellan företag som ökar antalet anställa och de som minskar antalet anställda sjunker.

– När Stockholm växlar ned så kan det drabba hela Sveriges ekonomi. Politikerna måste nu leverera svar på hur man ska hantera de flaskhalsar som skadar tillväxten. Kompetensbristen måste lösas genom att ge företagen bättre förutsättningar att rekrytera global talang men också insatser för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Att bostadsmarknaden och infrastrukturen förbättras är en förutsättning för att lyckas, säger Andreas Hatzigeorgiou.

I byggbranschen finns fortfarande en stark efterfrågan och anställningarna fortsätter att öka. Läget i branschen är fortfarande starkare än normalt men arbetskraftsbristen inom Stockholms byggbransch är en allvarlig hämsko för byggandet skriver Stockholms Handelskammare i sin Stockholmsbarometer.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev