lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Tillväxten stabiliseras i Stockholm

Publicerad: 13 april 2010, 14:09

Stockholm fortsätter att trotsa lågkonjunkturen - men bygg visar fortfarande negativ utveckling.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Det är främst den privata sektorn som återigen agerar draglok för den positiva trenden.

Lönesumman fortsätter att öka i Stockholm. Under fjärde kvartalet 2009 ökade lönesumman med 0,9 procent i länet och 1,3 procent i staden jämfört med föregående kvartal. Tillväxttakten är därmed samma som kvartalet dessförinnan. I övriga Sverige minskade tillväxten under perioden med -3,4 procent.

Åtta av tolv branscher i länet hade en högre lönesumma under kvartalet och sex av dessa visade en högre tillväxttakt. Vårdbranschen visade starkast tillväxt, följt av FoU och finanssektorn. Branscher med negativ utveckling var företagskonsulter, bygg och tillverkning.

– De flesta ekonomiska indikatorer är positiva med ökad tillväxt, sysselsättning och företagande som följd. Stockholm står väldigt starkt, vilket inte minst avspeglas i den kraftiga inflyttningen förra året, säger Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region, i ett pressmeddelande.

Stockholms län växte under 2009 med rekordhöga 37 919 personer, varav 19 297 i Stockholms stad. Antalet sysselsatta fortsätter också att öka, framför allt i staden. De lediga jobben fortsätter att minska men i en dämpad takt. Varslen minskar kraftigt, liksom ungdomsarbetslösheten.

Nyföretagandet ökade under fjärde kvartalet 2009 med 12 procent jämfört med samma kvartal 2008. Totalt registrerades 5 195 företag i länet.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev