Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

TMF justerar upp prognosen igen

Publicerad: 27 maj 2014, 08:05

Trä- och Möbelföretagen, TMF, justerar upp sin prognos för antalet påbörjade småhus från 6 500 till 7 000 för 2014. Det är orderingången för trähusindustrin som stigit markant, med 25 procent, jämfört med samma period från föregående år.


Ämnen i artikeln:

byggkonjunkturTMFTrähusbarometern

– Det vi ser nu är en fortsättning på det trendskifte som vi endast med förstoringsglas kunde skönja i höstas. Efterfrågan är betydligt större än för ett år sedan och står sig trenden i några år till har vi en stabilare bransch med utvecklingspotential, säger Gustaf Edgren, TMF.

TMF:s prognoser för antalet påbörjade småhus baseras dels på statistik från SCB om utfallet i tidigare perioder, dels på den allmänna orderingången i branschen. Enligt senaste statistiken från SCB uppgick antalet påbörjade småhus under första kvartalet 2014 till 1 550 stycken, vilket är 16 procent fler än samma period 2013. Det totala utfallet för 2013 var enligt SCB:s senaste uppdatering 6 200 påbörjade småhus.

– Dagens situation ser annorlunda än för ett år sedan. Vi har en mer sansad ekonomisk situation i Europa och det finns också hopp om ett stopp för kommunala särkrav - betydelsefulla frågor för den industriellt tillverkande husindustrin. De viktigaste frågorna att lösa nu är bostadsfinansiering och tillgång på byggbar mark i storstadsregionerna, säger Gustaf Edgren.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.