Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

TMF justerar upp prognosen

Publicerad: 25 februari 2014, 09:06

Småhusindustrins uppåtgående trend fortsätter och de senaste månaderna visar ökade leveranser och orderingång. Därför justerar TMF upp prognosen för antalet påbörjade småhus under 2014 till 6 500 stycken.


– Den fortsatt positiva utvecklingen är glädjande och det finns anledning att se framtiden an med viss optimism. Men det förutsätter att ytterligare krav på kapitalinsatser för nyproduktion inte blir verklighet. De viktigaste frågorna att lösa är bostadsfinansiering samt tillgång på byggbar mark, säger Gustaf Edgren på TMF i ett pressmeddelande.

TMF:s prognoser för antalet påbörjade småhus baserar sig dels på statistik från SCB om utfallet i tidigare perioder, dels på den allmänna orderingången i branschen. SCB har successivt det senaste året räknat upp bedömningen av antalet påbörjade småhus under 2012 och 2013. Enligt senast lämnad statistik från SCB uppgick antalet påbörjade småhus under 2013 till drygt 6 000 enheter, vilket är högre än TMF:s tidigare bedömning.

– Sverige behöver bygga 40 000-50 000 bostäder om året och av dessa har småhus historiskt sett svarat för nästan hälften. Nu visar 2013 års statistik att bolånetaket drabbar nyproduktionen av egna hus speciellt hårt, och att andelen småhus endast utgör 20 procent.  Bolånetaket stänger dörren för många som önskar bygga eget hus, inte minst i efterfrågade storstadsregioner, säger Gustaf Edgren.

Enligt SCB:s preliminära statistik påbörjades 31 000 bostäder under 2013, varav 6 450 småhus.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.