Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

TMF: "Utbilda fler"

Publicerad: 7 maj 2019, 15:07

Trä- och möbelindustrin räknar med att behöva rekrytera upp till 8 000 personer under de kommande åren. Trots en avmattning av konjunkturen.


De senaste årens stora expansion inom svensk trä- och möbelindustri (TMF) ser ut att mattas av. Trots detta har många företag fortfarande stora rekryteringsbehov på kort sikt. Avmattningen innebär dock att kraven på arbetskraften ökar. Konkurrensen om tjänsterna blir hårdare, enligt TMF:s årliga rekryterings rapport.

– Vi ser att utbudet av gymnasieutbildade yrkesarbetare och personer med rätt kompetens för många av de tjänstemannaroller som efterfrågas i trä- och möbelindustrin är starkt begränsat, säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.

Bristen på kvalificerad arbetskraft riskerar att strypa företagens konkurrenskraft och långsiktiga utveckling, menar han. TMF önskar att fler ges möjlighet att komplettera sin utbildning genom vuxenutbildning.

- Kortsiktigt kräver bristen på kvalificerad arbetskraft att fler ges möjlighet att skaffa gymnasial kompetens genom vuxenutbildning. På längre sikt är det önskvärt att även ungdomsgymnasiets utbildningar bättre speglar samhällets och näringslivets behov, säger Henrik Smedmark.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.