Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Trä- och möbelföretag ropar efter arbetskraft

Publicerad: 21 oktober 2010, 12:20

Den svenska trä- och möbelindustrin kommer att behöva rekrytera 8000 personer fram till 2015 på grund av ökad efterfrågan.


En av anledningarna till behovet av fler medarbetare är de pensionsavgångar som beräknas ske de närmaste åren. Det främsta skälet till nyanställningarna är dock ökad efterfrågan.

Majoriteten av företagen tror på en positiv utveckling och en långsiktig tillväxt, visar en undersökning genomförd av TMF (Trä- och Möbelföretagen). Studien visar även att osäkerheten om marknadsläget har minskat. Behovet av nya medarbetare är störst i Västra Götaland, Västerbotten, Småland och Skåne.

– Bara under de senaste åren har det anställts 2 500 nya medarbetare och industrin räknar med att växa kontinuerligt under den kommande femårsperioden. En stor andel av rekryteringsbehovet är dessutom nya tjänster vilket innebär att det totala antalet sysselsatta i industrin ökar, säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på TMF, i ett pressmeddelande.

Rekryteringsbehovet utgörs till 67% av yrkesarbetare och till 33% av tjänstemän. Det är främst yrkesarbetare med gymnasiekompetens som efterfrågas. Företagen söker även ny kompetens och kunskap, vilket märks genom att efterfrågan av anställda med högre teknisk utbildning är relativt stort fram till september 2015.

– Kraven på framtidens arbetskraft ökar. Förtagen söker personer med adekvat utbildning som har viljan och förmågan att växa i sin yrkesroll. För att säkerställa kompetensförsörjningen måste skola och näringsliv samverka i högre utsträckning, säger Henrik Smedmark.

Johanna Kågström-Offe, red@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.