söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Trading är nyckeln till en bättre byggprocess"

Publicerad: 7 december 2009, 11:30

Så här förklarar BM Impex sin affärsidé: Vi är handlare, vi sysslar med trading. Vi kan offerera och leverera allt från enstaka byggmaterial till färdiga hus under tak. Allt utom installationerna.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

BM Impex ser sig inte som ett byggföretag. Den avgörande skillnaden mot traditionella byggföretag är att man aldrig kommer att äga egen produktionskapacitet.

– Det ska aldrig förekomma. Vi ska aldrig sitta fast i investeringar som binder kapital. Vi ska hela tiden kunna vara flexibla, hoppa från tuva till tuva, säger Jörgen Brandsvig.

Det gör man genom att affärsmodellen koncentrerar sig på kunskaperna om den globala byggmaterialindustrin. Vilka varor som produceras var, vilka fabriker som har möjligheter att leverera rätt kvalitet till rätt pris och en modell för hur leveranserna ska styras till en projektplats i Sverige med ”just in time”-logistik trots att avstånden kan vara stora.

BM Impex ser trading som motsatsen till produktion eftersom det står för flexibilitet och rörlighet. Trading låser inte in kapitalet i produktionen.

– Det innebär att vi alltid är i gång och har tillgång till fabriker som kan leverera. Om det dyker upp en ny teknik, ett nytt patent med bäring på bygg, så är vi där dag ett och handlar. Och då kan vi släppa äldre, ineffektivare teknik. Vi sitter inte fast, säger Jörgen Brandsvig

– Och inom trading, det är alltid den bästa, den rätta affären som vinner. Det är inget gammalt som låser oss eller binder oss fast.

I mitten av november då Byggindustrin besöker Ikeabygget i Helsingborg berättar vice vd Mats Persson om hur företaget hela tiden kan scanna av var produktionskapaciteten är mest gynnsam för BM Impex kunder.

– Vi köper gärna byggmaterial i Sverige om det ger bästa helhetslösningen för kunden. Vi skräddarsyr leveranser efter pris och kvalitet och bästa lösningen när det gäller logistiken. Men Sverige är en droppe i havet när det gäller tillverkningen av material.

– Tyskland är i jämförelse en gigant och har de senaste 15 åren alltid haft överkapacitet och därmed leveransmöjligheter. De har sällan mer än 80 procents beläggning, menar Mats Persson. Liknande möjligheter finns runtom i Europa och kunskaperna om var och hur och kontakterna är en av de viktigaste inslagen i företagets affärsmodell.

BM Impex menar att skulle efterfrågan öka med femtio eller hundra procent, så klarar ett tradingbaserat företag detta med sin flexibilitet.

– Ett tradingföretag låser inte upp resurser i tillverkningskapital för att möta efterfrågan. För oss finns det alltid tillverkningsindustri med kapacitet att klara våra behov av material ute i världen, säger Jörgen Brandsvig. Våra kunder kommer aldrig att hamna i den situationen att ett projekt får vänta i uppåt ett år på betongstommar.

Ikea-bygget i Helsingborg. Foto Staffan Åkerlund

”Utan BIM skulle det aldrig gå”

Det är Building Information Modelling, BIM, som gör det möjligt för BM Impex att genomföra sin affärsmodell, menar vice vd Mats Persson och Jörgen Brandsvig.

– BIM är ett verktyg som kommer att dominera byggbranschen framöver. Det har hjälpt oss att presentera vår affärsmodell för våra kunder och är samtidigt det som styr våra processer, säger Jörgen Brandsvig.

– Vi har byggt ut vår BIM med kalkylering och tidsstyrning. Samma modell kontrollerar kostnadsutvecklingen och håller reda på var varorna produceras, transporteras och slutligen monteras.

Mats Persson är den i BM Impex ledning som har en spännande byggbakgrund. Han har sedan 1980-talet jobbat med många av de stora och medelstora byggföretagen.

Han grundade Mängda AB som tidigt arbetade med cad och tidiga versioner av BIM, han ligger bakom Byggregister 2 000 och är den som med sin ankomst till BM Impex 2007 integrerat BIM i företagets affärsmodell. BIM har liknats av någon som byggprocessens DNA och det stämmer bra, menar Mats Persson och Jörgen Brandsvig.

– Den visualiserar projektet. Vi kan sitta ner med våra kunder redan i första skedet, när arkitekten kommer in i bilden och visa alternativen vi kan offerera. Vi kan vrida och vända och visa hur olika lösningar fungerar, säger Mats Persson.

– Vår modell ger byggherrar och fastighetsbolag ett snabbt beslutsunderlag när det gäller visualisering och hur ändringar i konstruktion och byggmaterial påverkar kostnader och tidplaner. Vi kan göra så att de kan bolla insatserna lite hur de vill, säger Jörgen Brandsvig.

BIM effektiviserar, säkerställer och skapar förtroende. Det är en överlägsen metod att redan i datormodellen kontrollera att byggnaden undviker kollisioner, får rätt pris, kvalitet och logistik till nytta för miljön och kunden.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev