Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Trähusbyggare i kö för att sälja till Japan

Publicerad: 23 mars 2011, 08:27

Länsstyrelsen nedringd av fabrikanter efter pressmeddelande om tänkbara leveranser till de katastrofdrabbade.


Vilka möjligheter finns det i norra Sverige att leverera enkla trähus till Japan? Den frågan har länsstyrelsen i Västerbotten fått från en kontakt högt placerad i den japanska administrationen.

Därefter gick länsstyrelsen ut med ett pressmeddelande – och blev fullständigt nedringd av hugade trähusfabrikanter.

Det är ingen formell förfrågan som har kommit från Japan. Men kontaktpersonen ifråga är välkänd sedan tidigare trähusprojekt med anknytning till Västerbotten och bedöms som seriös.

Trähusföretag som har ringt den japanska ambassaden i Stockholm har dock fått beskedet att det inte finns någon förfrågan om husleveranser. En viss skepsis redovisas också från limträtillverkaren Martinsons, som redan är etablerad på den japanska marknaden.

Japan har mycket stränga krav för säkerhet mot jordbävningar. Att erhålla en certifiering som visar att man uppfyller kraven är en mödosam och tidskrävande procedur.

Ett annat problem är att de svenska trähustillverkare som kan bli aktuella huvudsakligen utgörs av små företag, medan de volymer som kommer att efterfrågas torde bli enorma. Det kan finnas ett akut behov av 350 000 bostäder i det tsunamidrabbade området. Här krävs i så fall en samordning av många hustillverkare, såväl i Sverige som i andra länder.

Familjeägda Martinsons Group i Bygdsiljum i Västerbotten är en av Sveriges ledande limträtillverkare. Martinsons är mest känt för sitt byggsystem med höghus i massivträ och för sina träbroar i limträ.

Uppskattningsvis en tredjedel av limträproduktionen exporteras till Japan, enligt Kenneth Wallin, vd för Martinsons Trä och ansvarig för koncernens export.
Kenneth Wallin berättar att Martinsons japanska kunder har hört av sig för att försäkra sig om att man kan få fortsatta leveranser av limträ i samma takt som tidigare. Men detta var innan utvecklingen vid kärnkraftverket i Fukushima blev ytterligare en katastrof med oförutsägbara följder.

Men små, enkla trähus, som skulle kunna användas som nödbostäder i Japan, finns för närvarande inte i Martinsons produktsortiment.

– Våra kontakter i Japan undersöker om någon speciell typ av hus eller byggnad, för tillfälligt boende eller som nödbostad, skulle kunna vara möjlig och lämplig ur ett japanskt perspektiv, säger Kenneth Wallin.

Kenneth Wallin säger att situationen i Japan inte kan jämföras med liknande händelser i andra, mindre tätbefolkade regioner.

– Till exempel blir det ett problem att sätta upp mängder med små, enkla trähus eller tillfälliga nödbostäder i områden där man samtidigt snabbt vill komma igång med återuppbyggandet av en fungerande infrastruktur, vatten och avlopp samt permanenta bostäder.

Lindbäcks Bygg i Piteå är ett företag med just modulbyggande som specialitet, fast då i flervåningshus i trä. Vd Erik Lindbäck vill veta betydligt mer för att kunna säga om leveranser till Japan är intressant eller inte. Inte minst vill han veta om det handlar om provisoriska byggnader eller permanenta. Dessutom anar han att det kommer att bli korta leveranstider.

Lindbäcks bygger cirka 800 lägenheter per år på i genomsnitt 50 kvadratmeter och har cirka 150 anställda. I dagsläget är orderboken fulltecknad och man har ingen ledig kapacitet.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.