Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Trögt för bränsleceller i svenska hus

Publicerad: 6 april 2011, 11:08

Men japanska jättar som Panasonic undersöker ändå den svenska marknaden.


Bränsleceller kan ersätta husets värmepanna och producera både värme och el, det vill säga mikrokraftvärme. Men i Sverige finns ingen stor marknad för tekniken. Det framgår av en rapport som företaget Catator tagit fram på uppdrag av SBUF, Svenska byggbranschens utvecklingsfond.

– Den färdiga rapporten kommer att kunna laddas ner från Catators hemsida i mitten av april, säger Anna-Karin Jannasch, projektledare på Catator, som utvecklar katalysatorer för bränsleceller och andra system.

Flaskhalsarna för bränsleceller är flera i Sverige. De flesta drivs med vätgas och syre. Men det saknas ett distributionsnät för vätgas i Sverige. I stället kan en rad olika bränslen omvandlas till en vätgasrik gasblandning med en så kallad reformer, en slags katalysator. Naturgas och biogas är lämpliga sådana bränslen men även detta gasnät är begränsat till delar av södra Sverige.

Naturgas är också dyr, jämfört med i andra länder. Och el är fortfarande så billigt att det inte alltid lönar sig att göra sin egen. Sverige har också ett mycket väl utbyggt nät för fjärrvärme som är billigare än gas. Mer än hälften av alla svenska hushåll och lokaler värms upp av fjärrvärme.

Trots det undersöker just nu det japanska företaget Panasonic intresset för bränsleceller i landet. Sonderingen är långsiktig.

– Om en efterfrågan uppstår vill företaget vara med tidigt och ta marknadsandelar, säger Sachiko Takami, chef för Det naturliga steget i Japan.

Hon är bosatt i Sverige och hjälper Panasonic med marknadsundersökningen. Även kommunikationsbyrån Futerras svenska kontor jobbar med undersökningen åt det japanska företaget.

Störst marknad för småskalig kraftvärme med bränsleceller finns i länder med väl utbyggt ledningsnät för gas. Marknaden stärks om många hushåll värms upp med gaspannor samt om gasen är billig och elen dyr.

Japan är ett sådant land. Där är 3 300 mikrokraftvärmeverk med bränsleceller installerade inom ett statligt program och ytterligare 2 000 enheter sålda, enligt företagen bakom systemet: Toshiba FCS, Eneos Celltech, Osaka Gas med flera.
Produkten kallas Ene-Farm. Priset för en anläggning, inklusive ackumulatortank och gaspanna är 210 000 kronor i år 2011. År 2015 beräknas priset vara nere i 50 000 kronor, om produktionen kommer upp i minst 100 000 enheter per leverantör och år.

Förklaringen bakom utvecklingen är att landet har ett väl utbyggt gasnät, dyr el och flera företag som är intresserade av att utveckla tekniken. Nyligen köpte företaget Panasonic en aktiemajoritet i bolaget Sanyo, som har kompetens kring både bränsleceller och solceller.

– Tekniken är ny för Panasonic men nu vill de in på marknaden. De har sagt att de ska bli världsledande, säger Sachiko Takami.

Även i Danmark finns en marknad med ett väl utbyggt gasnät, 70 procent dyrare el än Sverige och 300 000 villor som värms upp med gaspannor idag. Hushållet kan då investera i ett av de system med bränsleceller som förväntas finnas på marknaden om några år och får då både värme och billig el.

Danmark driver därför ett demonstrationsprojekt för mikrokraftvärme med bränsleceller utvecklade i Danmark. Runt 80 enheter ska testas. Systemet har en total verkningsgrad på 90 procent och skapar ungefär lika mycket el som värme, enligt Mikael Näslund på DGC, Dansk Gasteknisk Center.
Ett bränsledrivet batteri

En bränslecell kan, om man förenklar mycket grovt, beskrivas som en korsning mellan en förbränningsmotor och ett batteri. Den får syre att reagera med ett bränsle och frigör energi, som i en förbränningsmotor. Men reaktionen sker utan förbränning och skapar en elektrisk spänning som sätter igång ett flöde av elektroner, precis som i ett batteri.

Forskarnas dröm är att bränslecellen effektivt ska kunna omvandla Uppåt 70-80 procent av bränslets kemiskt bundna energi till elenergi. Men idag omvandlar systemet totalt 40-45 procent av energin till el. Ungefär lika mycket blir värme och resterande 10 procent är förluster.

Läs mer
Ladda ner den preliminära rapporten
http://www.catator.se/?p=560

Det japanska bränslecellsystemet Ene-Farm
http://www.ene-farm.info/en/

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.