Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Trots byggkrisen: Lönerna ökar starkt

Publicerad: 6 Maj 2009, 12:10

Det är en stark press uppåt på bygglönerna på flera orter – trots att arbetslöshet på väg mot rekordnivåer och allt fler byggföretag går i konkurs.


Det är det starka sambandet mellan prestations- och tidlöner som får effekten att timlönerna riskerar att öka med så mycket som 10-13 kronor i orter som Uddevalla, Skövde, Sundsvall, Örebro och Borås.

Fram till 2001 fanns det en begränsningsregel, utbetalningsnivåerna för prestationslöner fick högst öka med fem kronor. Det året strejkade Byggnads och fick begränsningen borttagen ur avtalet. Samtidigt höjdes utbetalningsnivån från 85 procent av prestationslönesnittet föregående år till 90 procent.

De första åren på 2000-talet var ökningstakten för prestationslöner relativt lugn. Många byggstarter lades på is i avvaktan på bättre tider de åren. Det var först 2007-08 som ökningstakten på prestationslönerna tog fart på allvar och det är denna snabba ökning som nu kommer att överraska många byggföretag när snittet för fjolårets prestationslöner ligger till grund för de nya utbetalningsnivåerna 2009.

svår press
–Många byggare har inte tagit höjd för detta när de gjort upp om priserna med sina kunder. Det blir svårt att kompensera sig för högre bygglöner när kunderna förhandlar sig till lägre priser, tror Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind. Det blir en svår press på många byggföretag.

Tidlöner har en stark koppling till utbetalningsnivån, vilket innebär att höjningen kan befaras sätta fart på löneglidningen.

Tre av fyra byggnadsarbetare arbetar på tidlön. Endast 25 procent är prestationslön – med ackord som helt dominerande löneform. Många byggprojekt med tidlön skulle på Byggnads initiativ enkelt kunna omförhandlas till prestationslön, vilket förklarar den starka kopplingen till de lönedrivande ackorden.

–Vi riskerar löneökningar på åtta, tio procent, som företagen får mycket svårt att hämta hem från sina kunder, säger Mats Åkerlind.

Thomas Gustavsson, andre förbundsordförande på Byggnads kommenterar:
–Det är upp och ner och handlar om tillgång och efterfrågan. Jag har pratat med Bosse Antoni och han är orolig, men han säger ingenting när situationen är den motsatta, när det är tvärstopp. Hur som helst är det ingen större dramatik just nu.

–Det sticker iväg en aning på några mindre marknader där det kanske legat ett par större ackordjobb som dragit upp lönerna, men det handlar om tillfälliga effekter, säger Thomas Gustavsson.

byggarbetslösheten ökar
I mars 2008 var 4 279 personer inskrivna i Byggnads a-kassa. Ett år senare, mars 2009, var 10 453 personer inskrivna. På riksnivå har byggarbetslösheten passerat tio procent men ökningstakten har accelererat.

Första kvartalet var ökningstakten 17 procent. Enligt den senaste prognosen från Sveriges Byggindustrier , mars 2009, bedömdes 20 000 arbetstillfällen i byggindustrin komma att förloras. Om två veckor släpper BI nästa prognos och ska då väga in att Sveriges BNP nu ytterligare har försämrats. BNP beräknas krympa mellan fyra och fem procent i år. Konjunkturförloppet har hittills slagit hårt mot två områden i svensk ekonomi – verkstadsindustrin och byggsektorn.

I den exportberoende verkstadsindustrin har fack och arbetsgivare förhandlat fram ett central avtal mellan IF Metall och Teknikföretagen som öppnar för möjligheterna att komma överens lokalt om att sänka arbetstid – och därmed lön – för att försöka överbrygga de dåliga tiderna och rädda jobb.

Byggnads har varit mycket kritiska i sina kommentarer mot verkstadsindustrins försök att rädda jobben på detta sätt.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.