Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Trots finanskris - tyska marknaden står stadigt

Publicerad: 4 November 2008, 10:00

Efterdyningarna efter den tyska öst-väst-sammanslagningen har lagt sig. För ett par år sedan började återupphämtningen och så här långt ser marknaden fortsatt stabil ut. Visst, banker krisar och Frankfurtbörsen har rasat 30 procent hittills i år.


Det slår mot kutsutvecklingen hos de noterade tyska byggarna, men själva byggmarknademn upplevs ändå av de flesta som stabil.

-Räkna inte med någon direkt boom, men byggtillväxten kommer att fortsätta peka uppåt, säger Erich Gluch på forskningsinstitutet Ifo.
Erich Gluch talade på ett pressmöte för någon vecka sedan inför den stora Münchenmässan Bau som arrangeras i januari. Mässor brukar vara en skaplig konjunkturindikator och i så fall antyder den en stark tysk marknad – 1 800 utställare är inbokade och mässan räknar med drygt 200 000 besökare.

Den europeiska byggmarknaden (mätt utifrån de 19 medlemsländerna i Euroconstruct) hade i fjol en volym på 15 200 miljarder kronor (där nästan hälften är bostäder, drygt 30 procent övrigt husbygge och resten – 3 200 miljarder kronor – är anläggning). Den absoluta merparten av investeringarna, 72 procent, ligger hos de fem stora: Tyskland, Storbritannien, Italien, Frankrike och Spanien.

Men medan marknaderna i Storbritannien och Spanien faller snabbt så står Tyskland någorlunda stabilt.

-Tittar vi på den europeiska marknaden så växte den, bitvis extremt, mellan 2003 och 2007 huvudsakligen på grund av nyproduktionen av lägenheter i flerbostadshus. Årsproduktionen ökade från en halv miljon lägenheter till drygt en och en halvmiljoner. Det handlar om en ökning på över 50 procent och länder som Spanien och Irland stack ut, men där ser vi nu att produktionen halverats, säger Erich Gluch.
Tysklands byggmarknad började vakna till liv under 2006. Bostadsbyggandet ökade nästan 6 procent (delvis på grund av tidigareläggning på grund av minskade subventioner och höjd byggmoms från och med 2007).
Det fanns också efter en tioårig svacka, en uppdämd efterfrågan.

-Tyskland har legat i botten av Europaligan när det gäller färdigställda bostäder per tusen invånare. Det har handlat om två lägenheter per tusen invånare, säger Erich Gluch.

-Nu ändras demografin. Antalet 25-35-åringar som ska ut på bostadsmarknaden ökar från 9,5 miljoner till 19,5 miljoner under perioden fram till 2015.

Även det kommersiella husbyggandet växer. Investeringarna väntas öka med 5 procent i år. Orderingången fortsätter öka.
-Faktum är att vi pratar om volymer i storleksordningen från våra toppår 1991 och 1992, säger Erich Gluch.
I samband med finanskrisen har Tysklands största byggbolag, Hochtief, gått ut och deklarerat att tidigare tillväxt- och vinstprognoser står sig – trots turbulensen.

-Vi är välpositionerade och vår strategiska inriktning har visat sig vara lyckad. Vår orderingång är fortfarande robust och vi växer dynamiskt, kommenterar vd Herbert Lütkestratkörter.

Tvåan på den tyska spelplanen, Bilfinger Berger, är också optimistisk och skrev för ett par veckor sedan upp sin tidigare nettovinstprognos med drygt 30 procent till 1,8 miljarder kronor. Då hade Bilfinger Berger – som är etablerad på den svenska anläggningsmarknaden sedan flera år – sålt sin franska anläggningsdotter Razel för 1,4 miljarder kronor till ett franskt bolag. Man flaggade visserligen för en generellt stramare riskhantering i alla sina anbuds- och konktraktsförfarande.
Men, som sagt, grundspåret är optimism.

TYSKLAND: STÖRSTA BYGGARNA

1. Hochtief 164 miljarder kronor
2. Bilfinger Berger 87 miljarder kronor
3. Ed Züblin 28 miljarder kronor
4. Bauer 11 miljarder kronor
5. Max Boegl 10 miljarder kronor
6. Goldbeckbau 8 miljarder kronor

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.