Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Tuffa tider för småföretagen inom bygg

Publicerad: 2 juli 2019, 10:34

Byggbranschens småföretag har det tufft.

Foto: Johanna Åfreds

Avmattad konjunktur och kompetensbrist. Det är de största skälen till att småföretagen inom bygg ser mer pessimistiskt på framtiden, enligt Småföretagsbarometern.


Konjunkturenkäten Småföretagsbarometern, som är ett samarbete mellan Swedbank, Sparbankernas riksförbund och Företagarna, tar pulsen på företagare med mellan 1 och 49 anställda.

Barometern visar att konjunkturen har försvagats bland småföretagen det senaste året. Byggföretagen är inget undantag. Snarare är det inom byggsektorn som utvecklingen har varit svagast.

– Det har inte varit samma fart i bygg som i andra delar av näringslivet, säger Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank, till Byggindustrin.

Samma sak gäller när företagen har fått blicka framåt de kommande tolv månaderna.

– Byggföretagen är inte lika optimistiska som exempelvis inom tillverkningsindustrin eller tjänstesektorn, säger Jörgen Kennemar.

Måste tacka nej till jobb

Ett annat område där bygg sticker ut inom är svårigheterna att växa. Bland de svarande byggföretagen uppger 68 procent att de har tackat nej till uppdrag det senaste åren, vilket är en betydligt högre andel än övriga branscher.

– Orsaken till att man behöver tacka nej kan vara att man redan har en hundraprocentig beläggning och inte hinner med mer jobb. En del vågar kanske inte göra de investeringar som krävs för att expandera på grund av politiska osäkerheter, säger Jörgen Kennemar och nämner det skärpta amorteringskravet som en osäkerhet som kan påverka just byggföretagen.

En annat hinder är matchningsproblematiken. Hela 48 procent av byggföretagen uppger att de har en brist på arbetskraft till följd av att det inte går att hitta rätt kompetens.

– Det är ett strukturellt problem som innebär en stor utmaning för företagen och försvårar möjligheterna för att växa, säger Jörgen Kennemar.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.