Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Tungt för byggande i Stockholm

Publicerad: 5 augusti 2009, 13:04

Byggsektorn i Stockholmsregionen släpar efter i konjunkturen.


Stockholms Handelskammare rapporterar om flera tecken på en vändning uppåt i konjunkturen i Stockholmsregionen.
Men byggsektorn släpar efter och just i Stockholmsregionen är läget för byggbranschen mer dystert än i övriga landet.

Den fortsatt negativa utvecklingen inom byggindustrin förklaras med att byggindustrin som regel ligger sent i konjunkturcykeln.

– Byggbranschen i Stockholm släpar efter övriga branscher, sa Stockholms Handelkammares vd Peter Egardt när Handelskammarens barometer för konjunkturen i Stockholms län under andra kvartalet 2009 presenterades onsdagen den 5 augusti.

– Byggbranschen klarade sig jämförelsevis väl efter kraschen i Lehman Brothers på hösten 2008. Det är först nu som vi ser den verkliga nedgången i byggsektorn i Stockholm, sa Johan Treschow, ansvarig för Handelkammarens rapport.

I Handelskammarens konjunkturrapport har företag inom flera branscher, däribland, byggbranschen svarat på frågor om orderstockens storlek och om förväntad sysselsättningsutveckling.

Den konfidensindikator som Handelskammaren redovisar i sin rapport har för byggindustrin i Stockholm försämrats från mycket låga –53 till ännu lägre –59. Detta mellan första och andra kvartalet 2009. För landet som helhet har indikatorn samtidigt i stället förbättrats från –40 till –33.

För Stockholms län i stort har konjunkturindikatorn förbättrats från –23 till –13 mellan första och andra kvartalet i år. Då är handel, databranschen, tillverkningsindustri och uppdragverksamhet också medräknade.

Handelskammaren skriver att byggindustrin under lång tid utvecklades bättre i Stockholm än i övriga landet men att det förhållandet ändrades under årets första kvartal och att skillnaden mellan Stockholmsregionen och landet som helhet har ökat sedan dess.

Enligt Handelskammaren hjälper inte stora infrastrukturprojekt som Citybanan och Norra Länken för att väga upp inbromsningen inom bostadsbyggandet.

Samtidigt finns det tecken på en ljusning, även i Stockholm. Visserligen rapporterar byggföretagen om minskat byggande men minskningen sker inte lika fort som tidigare. Under andra kvartalet var nettotalet för minskningen –13, mot –67 under första kvartalet.

Av de tillfrågade företagen har 55 procent angett otillräcklig efterfrågan som en trång sektor för verksamheten medan 39 procent anger finansiella restriktioner som en trång sektor.

Rotavdraget, som infördes i slutet av 2008, verkar hittills inte ha haft någon märkbart positiv effekt på Stockholms byggbransch i stort. I takt med minskad efterfrågan fortsätter anbudspriserna att minska kraftigt. Trenden väntas fortsätta framöver, om än i långsammare takt än tidigare, skriver Handelskammaren.

Byggandet, orderstocken och antalet anställda inom byggbranschen i Stockholm väntas fortsätta att minska under det tredje kvartalet men i betydligt långsammare takt än tidigare.
Handelkammaren skriver att utsikterna för byggbranschen i Stockholm fortfarande bedöms som negativa på ett års sikt, men inte fullt så negativa som tidigare.

FAKTA
Stockholms Handelskammare presenterar sin konjunkturrapport fyra gånger per år. Rapporten tas fram av Konjunkturinstitutet.

Den här gången har 3 145 av 6 158 tillfrågade företag svarat på frågor. Det ger en svarsfrekvens på 51 procent, vilket av Handelskammaren bedöms som mycket bra.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.