Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Tvisten BM Impex Ikea kan gå till tinget

Publicerad: 15 februari 2012, 08:27

Konkursboet efter det kraschade bolaget BM Impex kräver Ikea på omkring 38 miljoner kronor. Hotet om en process i domstol finns kvar.


BM Impex konkursförvaltare, advokaten Peter Thörnwall, och Ikeas företrädare ägnar sig åt skriftväxling där de skickar tjocka pappersbuntar till varandra. Nyligen mottog Peter Thörnwall en skrivelse från Ikea och inom ungefär en månad räknar han med att kunna svara.

– Jag arbetar med att granska Ikeas underlag, säger Peter Thörnwall.

BM Impex gick i konkurs på senhösten 2010. Företagets ledning anklagade Ikea fastigheter för att inte ha betalat för utförda arbeten och hävdade att det var detta som hade lett fram till konkursen.

Ikea fastigheter har låtit förstå att man inte anser att BM Impex arbeten fyllde måttet. Det är BM Impex arbeten med varuhusen i Helsingborg och Västerås som har lett fram till tvisten.

Skulderna i BM Impex är drygt 45 miljoner kronor och tillgångarna 3 miljoner kronor. Bristen i konkursboet är alltså över 42 miljoner kronor. Störste fordringsägare är Nordea med drygt 20 miljoner kronor.

En fullständig seger i tvisten med Ikea Fastigheter skulle minska bristen med omkring 38 miljoner kronor. Men utgången är osäker och därför har konkursförvaltaren avstått från att ta med kravet på Ikea Fastigheter som en tillgång i konkursboet.

– Om vi inte lyckas komma överens på annat sätt får tvisten avgöras i domstol, säger Peter Thörnwall.

BM Impex startades 2005 och arbetade bland annat med att importera stomelement från Baltikum. Den ojämförligt största kunden var Ikea. Numera har Peab en överenskommelse med Ikea om att bygga varuhus för uppskattningsvis
2 miljarder kronor.

Konkursförvaltaren har pekat på ett antal märkliga händelser i BM Impex, innan bolaget gick i konkurs. Men han har avstått från att göra polisanmälan.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.