Konjunktur
Uppsving för byggkonjunkturen
Publicerad: 22 oktober 2014, 08:54
Sveriges Byggindustriers färska prognos över byggkonjunkturen är positiv. Bostadsinvesteringarna håller hög takt och både lokal och anläggningsinvesteringarna ökar under perioden, 2014–2015. Men Stockholm som byggmotor tappar fart när både ombyggnaden av Slussen och Förbifart Stockholm läggs på is.
Ämnen i artikeln:
byggkonjunkturGenerellt så går byggandet en ljus framtid till mötes enligt Sveriges Byggindustriers (BI) nya konjunkturprognos som på presenterades på onsdagen den 22 oktober.
– Det ser väldigt bra ut i år. Bostadsbyggandet har kommit upp på en mycket bättre nivå nu, säger Johan Deremar, nationalekonom på BI.
Samtidigt visar prognosen för 2015 att bostadsbyggandet planar ut. Nästa år kommer det att byggas lika mycket som i år, 34 000 nya bostäder. Det är lite mindre än vad BI förutspådde i juniprognosen.
– Det beror bland annat på att vi tror att det kommer att införas hårdare amorteringskrav och att bankerna kommer att bli tuffare. Det innebär en stor skillnad även om amorteringen ska ske på lång tid. Högre boendekostnader innebär att konsumtionsutrymmet minskar, säger Johan Deremar.
Han säger att eftersom ett amorteringskrav väntas införas på nya lån, så kan det medföra att folk drar sig för att flytta och skaffa nya lån.
Den globala oron väntas också påverka byggandet i Sverige.
– Den europeiska utvecklingen har bromsats lite. Bland annat har Tyskland visat tecken på inbromsning, säger Johan Deremar.
Den andra större förändringen i BI:s konjunkturprognos jämfört med den från i somras finns på infrasidan. Det är på vägsidan, där BI tidigare trodde att det skulle öka, som de har skruvat ner förväntningarna.
– Det är två stora vägprojekt i Stockholm, ombyggnaden av Slussen och Förbifart Stockholm, som har stoppats. Det innebär två stora bakslag för konjunkturen i Stockholm, säger Johan Deremar.
Enligt de regionala bedömningarna är det just i Stockholm som konjunkturen ser ut att dämpas, men trots detta är Stockholmsmarknaden fortfarande absolut störst sett till volym.
I norr ser det fortsatt positivt ut. Tillväxten i Umeå och Kiruna gör att det fortfarande går bra där.
Göteborgsregionen överraskar positivt.
– Både infrastrukturinvesteringarna och bostadsbyggandet går bra. Bland annat är det Marieholmsförbindelsen som håller ångan uppe, säger Johan Deremar.
I de sydländska länen, Malmö, Blekinge och Halland, är det fortsatt lite trögare.
– Malmö har ju länge påverkats av Köpenhamn, men där börjar det lossna lite nu, så det borde släppa även i Malmö, säger Johan Deremar.
En förklaring till att det inte gjort det kan vara att Malmö har en annan socioekonomisk sammansättning än exempelvis Stockholm och Göteborg.
– Det är inte lika många som har råd att efterfråga nyproducerade bostäder, varken bostadsrätter eller hyresrätter, säger Johan Deremar.
Men en viss skjuts får Malmö och Lund av forskningsinvesteringarna i ESS (European Spallation Source).
Vad gäller lokaler och anläggningsbyggandet överlag så ökar det både i år och 2015.
– I år är det offentliga delen som håller uppe lokalbyggandet och nästa år är det privata, kommersiella, lokalbyggandet som växer.
Att de offentliga investeringarna sjunker nästa år beror bland annat på att Nya Karolinska Solna, NKS, börjar bli klart. Det minskar investeringarna relativt mycket.
Det privata anläggningsbyggandet går bra i år, medan det offentliga minskar, främst på järnvägssidan, men enligt BI:s analys kommer de offentliga järnvägsinvesteringarna att ta fart ordentligt under 2015.
Totalt sett är det en bra byggkonjunktur. Även sysselsättningen ökar. Byggsektorn väntas sysselsätta 317 000 personer nästa år.
– Men sysselsättningsökningen blir inte lika stark jämfört med tillväxttalen, som är ganska höga. Vi tror att en hel del kommer att täckas upp av utstationerad arbetskraft, men det kan vi inte se i statistiken, säger Johan Deremar.
Att sysselsättningen inte ökar mer beror, enligt Johan Deremar, också på att många byggbolag valt att ha kvar personal i lite sämre tider och nu inte har samma behov av att nyanställa.