Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

USA är Skanskas guldkalv just nu

Publicerad: 15 november 2012, 14:52

Skanska visar ökade volymer men krympande marginaler för det tredje kvartalet. I samband med att Skanska släppte siffrorna för tredje kvartalet arrangerade vd Johan Karlström och resten av koncernledningen en press- och analytikerträff i Stockholm.


Här är några av Johan Karlströms kommentarer.

Om huvudmarknaderna i USA och Sverige…– Med våra ögon ser USA-marknaden oerhört stark ut just nu och det är extremt viktigt eftersom det är vår största marknad. Vi har en hälsosam orderstock och goda resultat inom infrastruktur, energi, sjukvård och utbildningssektorn. Den amerikanska konkurrensen är stenhård, men för vår del handlar det om stora, komplexa projekt, ofta som totalentreprenader. Där står vi oss väldigt bra i konkurrensen.

– I Sverige däremot handlar det mer om ”bread and butter”. Här är projekten mindre, men flera och de är också väldigt viktiga.

Om bostadsmarknaden…– Vi har sålt 2 104 bostäder, vilket är 200 färre än i fjol, men också byggstartat 300 färre: 1 980. Det är helt enkelt så marknaden ser ut. Bostadsmarknaderna i Sverige och Finland har försvagats, samtidigt som Norge lever gott i sin egen oljebubbla med ett helt annat mönster. I Sverige upplever vi permitteringar i olika branscher och detta påverkar köpviljan beträffande bostäder. Det tar längre tid att sälja objekten och i och med att vi kräver en viss grad av förbokning innan vi byggstartar så blir också vår produktionsvolym mer eller mindre självreglerad utifrån efterfrågan.

Om marknadsförutsättningarna för den närmaste framtiden…– På byggsidan är potentialen starkast i USA och den största utmaningen är i Latinamerika där vi håller på att omstrukturera vår verksamhet. Inom affärsområdet bostäder har vi fått en bra och lovande start i Polen. Den svenska bostadsmarknaden är vår stora utmaning. Här har vi en ny organisation på plats och nu sätter vi fokus på att effektivisera produktion och vår hantering av mark och byggrätter.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.