Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

USA: Byggkostnader stiger efter Katrina

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Inflationen i byggsektorn väntas få en ny skjuts i USA efter orkanen Katrinas härjningar i södern. Byggbranschen upplever en högkonjunktur och antalet byggstarter förväntas stiga med omkring sex procent 2005 jämfört med 2004, enligt Engineering News Record. Till detta kommer Katrinaeffekten med stort sug efter arbetskraft och material i kombination med enorma federala anslag för återuppbyggnaden.

Konsultfirman Davis Langdon uppskattar i en nyligen publicerad rapport att kostnadsökningarna inom bostadsbyggande kommer att ligga på upp till 15 procent de kommande två åren i den drabbade regionen och upp emot tio procent nationellt. Många byggmaterial kommer att bli 20 procent dyrare, dels på grund av stor efterfrågan och dels på grund av att stormen drabbade produktions- och distributionsapparaterna. Exempelvis kommer en stor del av USAs import av stål, järn och träprodukter via hamnen i New Orleans - världens fjärde största hamn.

Karl Almstead, vd för Turner Construction, säger till ENR att han räknar med att inflationsnivån kommer att stiga från 7-8 procent till mellan 10-12 procent som en direkt följd av återuppbyggnadsarbetet.

- Leveranstiderna blir längre när resurserna hamnar i återuppbyggnaden. Det påverkar tidplanerna och det i sin tur påverkar priserna eftersom vissa människor är beredda att betala extra för att bli klara i tid, säger han till ENR.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.