Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

USA lyfter Skanska

Publicerad: 7 maj 2008, 15:31

Skanska står stadigt. Det var vd Johan Karlströms budskap till aktieanalytiker och press när han presenterade sin och bolagets första kvartalsrapport för året.För att understryka sitt budskap och räta ut frågetecknen kring den amerikanska marknaden var vd:arna i för Skanska USA på plats.


Skanskas första kvartalsrapport 2008 innebar inga stora överraskningar. Flera av siffrorna presenterades för ett par veckor sedan i samband med att Skanska gick ut med en vinstvarning på grund av att man tvingats skriva ner tre stora OPS-projekt i Storbritannien.

Överlag var det en stabil rapport som vd Johan Karlström presenterade på onsdagen. Bolaget uppvisar fortfarande goda vinster. Hittills har finansoron inte inneburit några faktiska eller kännbara konsekvenser för Skanska.

– Jag är nöjd med resultatet. Det finns några svaga punkter, men överlag ser det ganska bra ut, sade Johan Karlström.

En sådan svag punkt är bostadssidan i Norden. Särskilt Norge och Danmark ser riktigt illa ut med en nedgång på antalet sålda och startade bostäder gått ner kraftigt. Även i Finland och Sverige ser Skanska, liksom de övriga svenska stora byggbolagen, en avmattning på bostadssidan.

– Marknaden för bostäder är fortfarande stark, men finansoron gör att det tar längre tid för folk att bestämma sig, sade Johan Karlström.

Han ser också möjligheter på en tuffare marknad, exempelvis när det gäller Green Building, där Skanska ligger relativt långt framme, särskilt i USA. Andra utmaningar är att kunna reagera adekvat om en marknad viker – att anpassa kostymen, som Karlström uttrycker det, och att hitta duktiga medarbetare.

–Vi kan inte växa utan att ha folk.

Ljusglimtar i rapporten är den amerikanska marknaden. Skanska, som i USA, så när som på ett bostadsprojekt i Seattle, enbart bygger infrastruktur och kommersiella och offentliga byggnader, har inte drabbats nämnvärt av den turbulenta amerikanska ekonomin.

Och framtiden på USA-marknaden ser ljus ut. Behovet av både infrastruktur och sjukvårds-, skol-, och kommersiella byggnader väntas bara öka i USA oavsett president i framtiden, enligt Mike McNally, vd för Skanska US Building.

Skanska är den tredje största byggaren på USA-marknaden, men har bara en procent av marknadsandelarna.
– Så det finns gott om plats att växa, konstaterade McNally.

Men materialkostnadsökningar och inflation gör det nödvändigt även för det svenska byggbolaget att vara försiktig och kontrollera marknaden noggrant.

Precis som i Centraleuropa har en utveckling mot fler OPS-projekt startat på infrasidan i USA, men utvecklingen går långsamt, enligt Sal Mancini, vd för Skanska US Civil. När det gäller infrastruktur är effektiviteten i fokus.

Jonas Andersson, analytiker på ABG Sundal Collier, hitta fick en mycket positiv bild av marknaden i USA.
– Skanska visar ett riktigt starkt resultat i USA och områdescheferna i USA verkade ha en mycket positiv bild av marknaden, säger han.

Inledningsvis reagerade Stockholmsbörsen försiktigt positivt på Skanskas tremånadersrapport.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.