Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Usel kvalitet på värmepumpar

Publicerad: 14 december 2009, 10:11

Försäkringsbolagens kostnader för trasiga värmepumpar är uppe i en halv miljard kronor på tio år. – Tillverkarna gör avkall på kvaliteten, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam.


Försämringen av värmepumparnas kvalitet fortsätter. Folksam har fört statistik från 1999 och när siffrorna från 2008 nu har gåtts igenom visar det sig att skadeanmälningarna bara blivit fler och fler.

År 2008 skadeanmäldes 8500 värmepumpar varav hela 77 procent av pumparna endast var fem år gamla. För den billigare luft/luft-värmepumpar är siffran för antalet skadeanmälda pumpar 92 procent och för luft/vatten-värmepumpar 88 procent. Frånluftspumpar är den enda kategori som blivit mer skadefri med åren, här skadeanmäls 47 procent av alla nya pumpar.

– Av statistiken kan man utläsa att flera produkter har seriefel. Jakten på billiga komponenter är en viktig anledning till att kvaliteten försämrats så pass mycket. Det är dags för branschen att ta sitt ansvar och prioritera kvalitet framför att köpa billiga men dåliga komponenter, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam.

Totalt kostade skadorna försäkringsbolagen en halv miljard kronor från år 1999 till 2008, uppger Folksam. Totalt har drygt 47 000 värmepumpar skadeanmälts under perioden. Uppskattningsvis handlar det om 165 miljoner kronor i direkta kostnader i form av självrisk och avskrivningar för villaägarna själva.

– Frågan till branschen är om det är rimligt att en så stor andel av skadeanmälningarna rör nya värmepumpar. Det är särskilt relevant när det gäller bergvärme, som är en stor investering för villaägare, med en kostnad på uppåt 200 000 kronor för köp och installation, säger Jan Snaar.

Fakta: Här kan du läsa mer om vilka värmepumpar som håller bäst respektive sämst kvalitet:
http://media.folksam.se/2009/12/14/tillverkarna-av-varmepumpar-struntar-i-kvaliteten/

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.