Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Utförsbacke för bygginvesteringarna

Publicerad: 17 mars 2008, 13:26

Konsult- och arkitektbranschen går för högtryck men tillväxten kommer ändå att mattas av i år. Detta hävdar bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Teknik och Design.


Vid årsskiftet nådde tillväxten och beläggningen sin högsta notering någonsin bland arkitektföretagen, men under 2008-2009 förväntas en avtagande tillväxt. En av orsakerna är att antalet projekteringsuppdrag på bostäder växer långsammare. Uppgifterna kommer från en bedömning av konjunkturen som Svensk Teknik och Design har gjort. Orderläget ser fortfarande bra ut för arkitekter och teknikkonsulter, för industrikonsulter har orderläget avtagit sedan årsskiftet.

Prognosen för bygg- och industriinvesteringar visar på en blygsam ökning under 2008. Investeringarna i bostäder förväntas öka med max tre procent, industribyggnader med max två procent och övriga hus med upp till sex procent. Under 2007 skedde en ökning inom samma områden med mellan 10 och 15 procent. Det är egentligen bara i kategorin infrastruktur som investeringarna förväntas bli högre i år jämfört med förra året.

Trots dämpningen i konjunkturen förväntas faktureringen öka, vilket kan förklaras med de stigande priserna.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.