lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Utländsk arbetskraft drabbas hårt av krisen

Publicerad: 3 april 2020, 09:09

Tyvärr har vi fått rapporter om kollegor från andra länder som hamnat i kläm för att oseriösa arbetsgivare utnyttjar situationen, säger Johan LIndholm.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande, om yrkesarbetarnas oro, utländsk arbetskraft i kläm och om att beställare har börjat dra i handbromsen.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur


Byggindustrin kontaktade Byggnads ordförande Johan Lindholm för att ställa tre frågor om läget just nu:

Vilka är de största problemen för Byggnads medlemmar just nu?

– Vi märker av en osäkerhet kring vad som faktiskt gäller. Vad kan man kräva att för skyddsutrustning av sin arbetsgivare? Kan min arbetsgivare begära att jag åker till Stockholm för att jobba? Vi får även många frågor om korttidspermittering, och vilka regler som gäller kring det. Det helt nya situationer och problem som uppkommer i princip varje dag.

Hur det ser ut på byggena, står de stilla eller har några störningar?

– Framför allt i storstadsregionerna har vi fått indikationer på varsel och korttidspermitteringar. Vissa byggen och renoveringar har stannat av för att beställare har börjat dra i handbromsen. Men en del byggen står still för att det saknas arbetskraft och material när Europa stänger sina gränser. Och tyvärr har vi fått rapporter om kollegor från andra länder som hamnat i kläm för att oseriösa arbetsgivare utnyttjar situationen. Vi vet flera som sitter fast i Sverige utan lön och möjlighet att ta sig hem. För dem är situationen ren katastrof.

Hur vanligt är det med brist på arbetskraft på byggena?

– Våra medlemmar tar situationen på stort allvar, de har verkligen tagit till sig att det inte är läge att gå till jobbet om man är lite småkrasslig. Det medför ju större sjukfrånvaro på arbetsplatsen. Och samtidigt vittnar medlemmar om att det råder brist på arbetskraft på sina håll. I oroliga tider är det centralt att samhället fortsätter byggas. Därför är det är viktigt att de som kan jobba gör det.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev