Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Utländsk arbetskraft vinner mark

Publicerad: 24 januari 2011, 09:36

Byggföretagens inställning till rekryteringar utomlands har blivit mer positiv. Det berättar bland annat Miroslaw Staniszewski på Adecco.


Över tid har antalet utländska aktörer i Sverige ökat. Tydligast är detta på de stora infrastrukturprojekten, berättar Fredrik Isaksson, chefekonom på Sveriges Byggindustrier. Men någon samlad statistik över hur många företag och hur stor del av arbetskraften som kommer från andra länder finns inte.

– Att den senaste krisen inte slog hårdare på sysselsättningen tyder på att det fanns ett visst överskott av utländsk arbetskraft i landet, säger Fredrik Isaksson.

Ett företag som specialiserat sig på att rekrytera utomlands är Adecco. För ett år sedan hade de cirka 100 anställda yrkesarbetare från Polen. I dag är antalet uppe i 200 anställda och under 2011 räknar företaget med att antalet kan ha stigit till runt 400. Det berättar Miroslaw Staniszewski, affärsområdeschef på Adecco Construction. Konjunktursvackan som Adecco märkte av började 2009 och varade ända in i 2010. Men nu märks en tydlig uppgång.

– Vi har märkt av en återhämtning det senaste halvåret. Eftersom vi i dessa tider inte vill konkurrera med våra kunder om personalen i Sverige vänder vi oss till andra länder, säger Miroslaw Staniszewski.

På tjänstemannasidan letar Adecco främst efter plats- och projektchefer och erfarna arbetsledare. Här blickar man mot länder med kultur, språk och arbetssätt som liknar det svenska. Länder som skulle kunna passa, säger Miroslaw Staniszewski, är de runt Östersjön, England, Tyskland och Island.

– Det viktiga är att det finns ett intresse för att jobba i Sverige och att vi har en liknande kultur och arbetssätt, säger han.

Miroslaw Staniszewski kan se hur inställningen till inhyrd arbetskraft, både från Sverige och utlandet, har blivit mer och mer positiv.

– Fler och fler företag siktar på att vid sina projekt ha en viss fast del bemannad med egen personal och en del med inhyrd personal eller underentreprenörer, säger Miroslaw Staniszewski på Adecco.

Jessica Löfström, vd för Expanderamera, berättar att även hennes företag tänker börja rekrytera utomlands under våren. I dag har ungefär en tredjedel av yrkesarbetarna hos företaget utländsk bakgrund, men är sedan länge bosatta i Sverige.

– Eftersom vi redan har kontakter där är det Polen som gäller för oss i första hand nu när vi vill rekrytera direkt från utlandet. Men det är inte säkert att det räcker så därför tittar vi på andra länder också, bland annat Ungern.

När det handlar om rekrytering för exempelvis rot-jobb letar Expanderamera främst efter personer som har jobbat här tidigare, har släktingar i Sverige och kan tänka sig att ta med sig familjen och flytta hit.

– De personerna kommer snabbt in i samhället och språket. När det gäller större infrastrukturjobb handlar det mer om att hitta personer som vill jobba här tillfälligt, säger Jessica Löfström.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.