måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Vad händer efter corona?"

Publicerad: 7 maj 2020, 07:45

Dansk Byggeris vd Lars Storr-Hansen vill ha besked från regeringen om vad som händer när krisdammet har lagt sig. Foto: Ricky John Molloy / Anders Siljevall

I Danmark har insatserna för att stävja coronavirusets effekter varit stora. Men nu efterfrågar den danska byggbranschen en strategi bortom krispaket och akuta hjälpinsatser.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunkturcorona

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Danmark har under coronautbrottet haft tuffa restriktioner på samhället för att minska smittspridningen och Mette Frederiksens regering har överlag mötts av god respons från folket. Men vad händer nu, när samhället gradvis öppnas upp igen? Den frågan ställer sig branschorganisationen Dansk Byggeri i en debattartikel i tidningen Altinget.

”I vilken utsträckning ska verksamheter få öppna upp? Vilka arbetsplatser ska räddas? Hur ska de offentliga miljarderna fördelas när krisröken har lagt sig?”, undrar Dansk Byggeris vd Lars Storr-Hansen.

Byggorganisationen menar att den danska regeringen har varit återhållsamma med information om hur strategin framåt kommer att se ut framåt, vilket skapar osäkerhet hos såväl företag som arbetstagare.

LÄS MER: Byggen världen över påverkas av corona

Norge tas upp som ett föregångsland i sammanhanget. Här har regeringen låtit en tvärvetenskaplig expertgrupp ta fram olika scenarier med både ekonomiskt och hälsomässigt perspektiv på hur ett öppnande av samhället kan komma att se ut.

”Vi saknar en sådan analys här hemma. Med en sådan skulle Regeringen och oppositionen ha en faktisk grund i debatten och i besluten om återöppning. Den skulle också ge näringslivet nödvändiga insikter för att kunna agera och planera framåt. Förvirringen och osäkerheten är bland det mest förödande för alla branscher och företag”.

Bygg är en av de branscher som faktiskt har hållits öppna i det stängda Danmark. Ändå, menar Dansk Byggeri, har medlemsföretagens orderböcker börjat tunnas ut, då osäkerheten bland beställarna breder ut sig.

LÄS MER: Bygg måste ompröva sina inköpsstrategier

Men organisationen kommer inte enbart med frågor, utan har även presenterat svar i en ny plan som pekar ut riktningen.

”Där pekar vi bland annat på att renoveringar av offentliga byggnader, som skolor och vårdanrättningar, kan skapa jobb för behövande företag samtidigt som inomhusklimatet förbättras för barn, äldre och offentligt anställda. Ett mer attraktivt ROT-avdrag skulle ge samma effekt inom privata bostäder. Investeringar i klimatskydd i infrastrukturen blir en win-win för hela samhället. Skattesänkningar och affärsfrämjande åtgärder riktade mot små och medelstora företag kommer också att bidra till tillväxten”, skriver Lars Storr-Hansen och konstaterar:

”Konstgjord andning får inte Danmark att resa sig”.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev