Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Värmländsk tillväxt med inhyrda händer

Publicerad: 30 oktober 2008, 10:23

Värmländska Hus & Bygg är expansiva, men samtidigt försiktiga. I dag omsätter man drygt 20 Mkr med tio anställda och har en välfylld orderbok från kunder som Omniagruppen och Metso Paper. Men företaget nyanställer inte utan klarar nya volymer genom att hyra in folk när det behövs.


Vi sitter på Järnvägskaféet i Karlstad och dricker morgonfika med macka. Ulf Barthelson, vd Hus & Bygg, talar entusiastiskt, snabbt och medryckande. Med rätt inställning och positiv attityd kommer man långt, säger han. Till exempel så ska all vår personal ha en vi-känsla i företaget. Hus & Bygg tagit hjälp av Lars-Gunnar Franzén, ER-Konsult Utbildning, idag en självskriven guru i utvecklandet av byggföretag från norr till söder.
De olika utvecklingsseminarierna i Utvecklingståget sker vartannat år. Starten för Hus & Bygg var 2005 på Reviret i Borgvik i två dagar, därefter kom en uppföljning 2007 och i januari 2009 är det dags för ett nytt seminarium.

I korthet går utvecklingen av medarbetarna ut på att formulera gemensamma mål och fastställa handlingsprogram. Slutsatsen är helt enkelt att alla på företaget är lika viktiga.

- Vi vill utveckla företaget så att vi blir det självklara valet för kunden. Få en helhet i organisationen, säger Ulf Barthelson. Vartannat år kommer nya förbättringsförlag då vi lägger in rena utbildningsmoment. Vi vill ha korta beslutsvägar och tydliga rutiner, det är viktigt. Som vilken telefonpolicy det ska vara, arbetstider, ha samordnade uppgifter om underentreprenörer, löpande eller fast pris. Det viktigaste för företaget är lönsamheten.

Vi åker till kontoret som ligger i Våxnäs industriområde på Blockgatan och träffar Sonia Lagerberg. Hon är ekonomiansvarig, administratör, företagets ”allt i allo”. Hon säger att efter Utvecklingståget har det blivit en mycket mer positiv och öppen dialog på företaget. Det har genererat mer frisk energi. Det var väldigt spretigt innan.

Idag ser Hus & Bygg lite annorlunda ut än under 2007, från den tiden är det bara en man kvar från förr. Resten är idag nyanställda handplockade personer, med en åldersstruktur från 20 till drygt 60.

- Just nu är vi tio personer och i dagsläget med rådande finansoro anställer vi inga fler. Istället hyr vi in personal för de jobb som ska göras, säger Ulf Barthelson.

Det som väntar nu är en spännande och omfattande ombyggnad av Grand Hotel, i kvarteret Mercurius som legat för fäfot sedan 1970-talets början, just nu fungerar byggnaden som studentbostäder. Den anrika vackra rödbruna putsade byggnaden är idag mycket sliten och har omfattande vattenskador. Huset är med sina fina målningar och detaljer byggt i rustika material, här finns marmor- och kalkstensgolv och ekboaserad panel i den vackra matsalongen som har härliga ljusinsläpp från stora fönster. De stora kristallkronorna i taket glimrar i solskenet. Här ska det nu byggas lyxiga bostäder åt Brf Grand Hotel. I den ensamma mörka baren med en oöppnad champagneflaska brinner två gula elljus. Den stora våningen på 450 kvadratmeter ska som de övriga våningsplanen förvandlas till attraktiva bostäder. Våningen kommer att kosta et antal miljoner kronor att förverkliga. En person har redan visat sitt intresse att flytta in.

Byggherre för Grand Hotel är Omniagruppen som representerar Investea A/S från Danmark. Claes Örtegren är regionansvarig Mellansverige för Omniagruppen. Arkitekt är Black Mountain/Nils Smedmark Arkitekter genom Nils Smedmark och Stefan Haglund.

Originalritningarna finns kvar vilket underlättar ombyggnaden för Bfr Grand Hotel. Byggkostnaden uppgår till omkring 50 Mkr. I byggnaden planeras bostäder från 190 kvm till 450 kvm. Totalt rör det sig om åtta bostäder i huset som är på sex våningar. I gatuplanet är det i dag kommersiella lokaler vilket också planeras för plan 2.

- Där vi står nu har Zarah Leander haft ett rum, säger Ulf Barthelson. Tänk om väggarna kunde tala. I det soliga rummet ligger bland ritningar, olika blommiga tapet- och klinkerprov.

En annan stor avtalspartners för Hus & Bygg är Metso Paper, ett tungt finskt industriföretag som levererar pappersmaskiner i hela världen. Industriföretaget med säte i Karlstad har i dagarna haft en stor leverans till Indien.

- Metso Paper expanderar starkt, de har en otrolig livsnerv, säger Ulf Barthelson.

Vi har beställningar på miljonbelopp från Metso som väntar, omsättningen för Hus & Bygg är idag omkring 22 – 23 miljoner kronor om året, säger Ulf Barthelson.

Vår nya hemsida skapad av Josef Ulander, som är animatör i London, har genererat många nya uppdrag för oss. Bland annat då Grand Hotel-jobbet som är en stor utmaning för oss.

Hus & Bygg har omisskännligen ett brett spektrum, man bygger bostadsrätter och väntar också på uppdrag åt Landstinget.
En stor och viktig kund är Luftfartsverket som vi har treårsavtal med. Åt dem hoppas vi få beställnig på en ny stor parkeringsplats framför terminalen vid Karlstad flygplats. Vi ska också om allt går enligt planerna bygga ett så kallat filter för ankommande flygresenärer, en sluss i glas för att öka säkerheten.

Ett planerat hotellbygge för piloter på halva terminalen plan 2 är dock lagt på is.

- Det är troligen fel läge att bygga sådant nu, säger Ulf Barthelson och hastar vidare till nya uppdrag.

Ulf Barthelson, vd Hus & Bygg
Bakgrund: Snickare, ABV som sedermera blev NCC, ansvarig för NCC Byggservice 1994-2003, regionchef Realia 2003-2004
Familj: Ja.
Bor: Segerstahalvön, Karlstad
Intressen: Segelflyg, bilar, rockmusik, växthusodling, har odlat mina första oliver i år och rockmusik, Rolling Stones är en av de stora favoriterna.
Ledord: Att genom stor delaktighet i hela byggprocessen för samtliga anställda, skapa ett stort engagemang och intresse för arbetsuppgiften.

Aktuellt projekt
Kv Lantmätaren. En kulturhistorisk byggnad där Granruds Konstruktionsbyrå huserade i många år. Huset byggs om till moderna kontor. Huset är ursprungligen från 1897. I slutet av året kan Byggdialog flytta in. Arbetsledare är Per Johansson, Hus & Bygg.


Nyligen avslutat projekt:
Medborgarskolan på Drottninggatan i Karlstad. Ombyggnad av ett gammalt sekelskifteshus på tre våningar. Här hade Moderaterna i Karlstad sin tidigare arbetsplats. Byggnaden har totalrenoverats på ett tidstypiskt sätt. Så till exempel har alla fönster fått behålla sina handblåsta glas. Byggnaden är efter upprustningen ett högmodernt kontorshus som handikappanpassats.
- Det har varit ett mycket intressant uppdrag och utmanande. Det är en byggnad med mycket själ. Det har krävts stor varsamhet att behålla den ursprungliga atmosfären. Trots att uppdraget var att skapa moderna undervisningslokaler. Men tack vare det goda samarbetet med personalen på Medborgarskolan har resultatet blivit mycket gott, säger Ulf Barthelson, som är en ivrig förespråkare för bevaringen av äldre hus.

Metso Paper i Karlstad, som nyligen har fått en stororder från Indien, ska leverera bl a ett pappersmassakokeri till Tamil Nadu Newsprint and papers. En order värd ca 14 miljoner Euro eller 130 miljoner kronor. Metso Paper har över 75 pressar i Indien.


Fakta/Hus & Bygg i Värmland
Startades av Jan Lindh, 1993, Han drev företaget fram till april 2004 då Ulf Barthelson och Jan Lindhs son Stefan tog över verksamheten. Hus & Bygg är en byggentreprenör som gör allt från att lämna offert till att projektera och bygga. Företaget består av bland annat snickare, betongarbetare som har stor yrkeserfarenhet. Uppdragen är varierande. Kunder är bl a Luftfartsverket, Metso Paper och Akademiska Hus. Andra kunder är olika företag, bostadsbolag, bostadsrättsföreningar etc. Företaget har miljö-, och kvalitets- och arbetsmiljöpolicy.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.