Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Västeuropas byggmarknader släpar efter

Publicerad: 18 december 2013, 08:55

Om tolv år, 2024, kommer de globala byggvolymerna att ha vuxit med 70 procent jämfört med dagens nivåer. Och hetast blir nya asiatiska ”tigermarknader” tillsammans med de globala elefanterna USA och Kina. Men i Europa ser det fortsatt segt ut. Om tolv år, 2024, kommer de globala byggvolymerna att ha vuxit med 70 procent jämfört med dagens nivåer. Och hetast blir de nya ”asiatiska tigrarna”; Indonesien, Vietnam och Filippinerna tillsammans med de globala elefanterna USA och Kina. Men i Europa ser det fortsatt segt ut. Det tror analytiker och prognosmakare som samlades på International Construction Economic Forum, ICEF, i Amsterdam härom veckan.


Det tror analytiker och prognosmakare som samlades på International Construction Economic Forum, ICEF, i Amsterdam härom veckan.

En 70-procentig tillväxt på tolv år, en global byggpott som växer från 8 700 miljarder dollar i fjol till 15 000 miljarder dollar år 2025. Så ser den närmaste framtiden ut menar tankesmedjan Global Construction Perspectives/Oxford Economics som sammanställt sina prognoser i rapporten ”Global Construction 2025”.

Det betyder en genomsnittlig årlig tillväxt på 4,3 procent. Det låter betryggande, men det är en tillväxt som är ojämnt fördelad.

Supermarknaderna Kina och Nordamerika drar tillväxtlokomotivet följt av den nya snabbväxande asiatiska ”tigermarknaderna” Indonesien, Vietnam och Filippinerna. Utöver det finns ett knippe handplockade snabbväxare i Mellanöstern, Afrika och Latinamerika.

I Västeuropa är det kärvare. Recessionen ebbar i och för sig ut, men sedan ser uppgången svag ut. De flesta länder får svårt att ta sig upp till en årlig tillväxt på 2 procent under den närmaste tolvårsperioden.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid.16-18 i Byggindustrin 41/2013 som är ute den 13 december. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.