Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Västkust-oron skakar även Sveriges äldsta byggföretag

Publicerad: 23 februari 2009, 09:17

Göteborg och Västra Götalandsregionen har drabbats hårt av lågkonjunkturen. Byggarna är inget undantag. Även anrika FO Peterson Byggnads AB har tvingats säga upp personal.


Sven Steen, vd för FO Peterson & Söner Byggnads AB, sitter i sitt sammanträdesrum på kontoret i Nordstan i Göteborg. Han är inte ensam. Fadern Jan Steen, som gick bort för drygt sex år sedan blickar stadigt ut från porträttet på byrån. Farfar och farfarsfar utstrålar trygghet och yrkeskunnande från oljemålningarna på väggen.

Men att företaget har gamla anor innebär inte att nuvarande vd:n kan luta sig tillbaka och ta lågkonjunkturen med ro.

– Under vårt företags levnad har det varit med om 19 lågkonjunkturer. Någon gång klarar man sig inte ur den. Frågan är bara vilken gång. Man får inte bli styv i korken, säger Sven Steen.

Konkurrensen om jobben har blivit hårdare sedan krisen slog till med full kraft i höstas. Jobb som tidigare lockade fyra, fem anbudsgivare intresserar nu ofta ett tjugotal.

– Och orderportföljen är inte tillräckligt stor, men vi kan hålla oss vid liv längre genom att inte ta förlustprojekt och dumpa priserna. Det är dåligt för marknaden att rulla förlusterna framför sig, säger Sven Steen.

Känner du oro?

– Jag är alltid orolig. Jag är pessimistiskt lagd. När vi tar hem en entreprenad tänker jag alltid ”var räknade vi fel eftersom vi fick det”, säger Sven Steen

Som ett familjeägt företag kan F O Peterson & Söner Byggnads AB se lite långsiktigare än börsbolagen, tror han.

– Vi kan till exempel göra en investering på byggsidan som går plus minusnoll, men räkna hem det senare om vi behåller fastigheten. På så sätt kan vi hålla verksamheten i gång, säger han.

Efter över 35 år i byggbranschen har han sett ett antal konjunkturcykler komma och gå. En skillnad den här gången är att det faktiskt inte är helt dött. Det finns fortfarande jobb att räkna på, även om de är färre.

– Men konkurrensen är stenhård. Vi har sagt upp 15 man, yrkesarbetare, under hösten. Vi försökte undvika det in i det sista och höll folk hemma med bibehållen lön. Man visste inte hur det skulle bli, men tillslut blev vi tvungna att säga upp. Det är synd. Vi förlorar många skickliga killar.

Samtidigt gäller det att bevara kompetensen för att stå rustad när det vänder.

– Bland annat har vi flera tjänstemän på utbildning i ledarskapsutveckling. Nu är tid att göra det. När det är fullt upp är det ingen som hinner gå på utbildning

F O Peterson Byggnads AB har knappast alls varit exponerad mot bostadsbyggandet. Renoveringar, ombyggnader och andra byggnader kontor och handelslokaler är deras nisch.

– Vi bygger mycket för kommunen. De kommunala bolagen har press på sig att få ut projekt och renovera gamla bestånd. Nu är det billigt att bygga. Lägger de ut jobben på privata aktörer, som de ofta gör, gynnar de byggföretagen också. Det blir en win,win-situation.

Därmed har F O Peterson inte tvärnitat så som de renodlade bostadsbyggarna. Men, paradoxalt nog, kan bostäder kanske bli det som håller företaget på fötter den här gången. För fem år sedan byggde företaget 28 hyresrätter tillsammans med White Arkitekter. De lyckades hålla kvadratmeterpriset lågt, 16 000 kronor per kvadratmeter, och trots att huset har mycket stora glasytor är energiförbrukningen låg, 67 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– Vi fick blodad tand. Nu ska vi försöka bygga ett ännu bättre. Men inte passivhus. Att bo i ett hus med halvmetertjocka väggar är som att bo i en fästning, tycker Sven Steen.

Rätt förvaltad kan kristiden också öppna dörrar resonerar F O Petersons vd.

– Vi ser en möjlighet att bygga allt mer i egen regi för egen förvaltning. Det jobbar vi ganska tufft med. Problemet är att hitta mark. Det är en lång process att köpa av kommunen.

Företaget funderar också på att integrera boendeformer mer och blanda äganderätt och hyresrätt för att få den typ av områden som alla pratar om. De har ett sådant område på gång – Äppelträdgården i Frölunda.

– Men man måste vända på stenarna och se om det går att få ekonomi i det. Ekonomin är till syvende og sisdt avgörande. Vi bygger inte enbart för nöjes skull.

Överlag tycker Sven Steen att regeringen har hanterat den ekonomiska krisen på ett bra sätt. Stödet till fordonsindustrin i regionen kan komma byggföretagen till del om de i sin tur väljer att investera i lokaler exempelvis.

– Men det kommer att bli tuffare. Går alla varsel igenom och folk blir arbetslösa kommer de att hålla i plånboken.

När det gäller infrastruktursatsningarna tycker F O Petersons vd att det är mycket snack och lite verkstad. Det händer för lite och för sent.

– Järnvägen till Trollhättan är tio år sen. Saab hinner lägga ner innan den är klar.

Och så – en politiker ska ha visioner och ingjuta mod – då säger man inte att 2009 blir ett skitår! Som arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin gjorde härförleden, tycker Sven Steen.


FO Peterson Byggnads AB:

Koncernen: F O Peterson & Söner Byggnads AB
Grundat: 1870 och familjeägt i fyra generationer.
Ledning och styrelse: Bröderna Sven Steen, vd, och Jonas Steen, styrelseordförande och arbetschef.
Omsättning: cirka 350 miljoner kronor/år.
Antal anställda: cirka 160.

Bolaget består av avdelningarna F O bygger, F O byggservice, F O snickeri och F O fastigheter. Entreprenadverksamheten är den största verksamhetsgrenen.
Moderbolaget F O Arkitektkontor AB arbetar som ett fristående arkitektkontor med såväl externa beställare som F O Peterson & Söner Byggnads AB.
Dotterdotterbolaget Grundförstärkningar i Göteborg AB är specialiserat på grundförstärkningar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.