Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Vi har ingen bostadsbubbla

Publicerad: 14 februari 2013, 09:11

Hög BNP-tillväxt, höjda hushållsinkomster, låga marknadsräntor, kraftig befolkningstillväxt i storstäderna, för lågt byggande och en allt sämre fungerande hyres- och bostadsmarknad ligger bakom de ökade bostadspriserna i Sverige. Och priserna väntas öka ännu mer. Men det är fel att tala om bostadsbubbla och reporäntan är fel vapen mot ökad skuldsättning hos hushållen, slår Ted Lindqvist, vd för analysföretaget Evidens, fast i en rapport som presenteras på ett seminarium idag.


– Rapporten bekräftar vår bild av situationen på bostadsmarknaden. Bostadspolitiken borde riktas in tydligare mot att ta bort de hinder som finns för att bygga fler bostäder. Om regeringen satsar mer på vägar och järnvägar, tar bort hyresregleringen och förkortar tiden från idé till färdig bostad så vore mycket vunnet, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier.  

Under de senaste 15 åren har den svenska ekonomin vuxit. Hushållens inkomster har ökat och räntenivån har fallit. Dessutom har bostadspriserna ökat på grund av storstadsregionernas tillväxt. Byggandet har skett där bostadspriserna är högst. Samtidigt har det sammantagna bostadsbyggandet minskat väsentligt. Under den senaste tioårsperioden har dessutom ombildningen från hyresrätt till bostadsrätt varit omfattande. Många, framförallt unga, söker sig till storstadsregionerna. Bristen på hyresrätter, inte minst en effekt av den reglerade hyresrättsmarknaden, tvingar dem att ta höga lån.

– Vi har fått en bostadsmarknad i storstäderna där människor måste ta lån för att kunna bo där de kan få arbete. Tillväxten är helt beroende av en ökande lånestock. Men vi har ingen bostadsbubbla. Vi har inte fastnat i lyxfällan. För vi kan betala våra ökade lån med våra höjda inkomster. Samtidigt kan man ju politiskt tycka att bostadsmarknaden skulle kunna fungera mer effektivt. Debatten borde snarare handla om hur vi kan få ett ökat bostadsbyggande av olika kategorier av bostäder än vilka åtgärder som effektivast höjer hushållens boendeutgifter i form av bolånetak, riskvikter och amorteringskrav, säger Ted Lindqvist.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.