Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Vi kan effektivisera byggprocessen"

Publicerad: 8 juni 2009, 08:50

Det går bättre och bättre för listföretaget Nikkarit i Sverige. Omsättning har ökat kraftigt det senaste året. ”Det känns jätteroligt”, säger vd Anssi Halme när Byggindustrin träffar honom i Näringslivets Hus i Stockholm.


–I Silverdal i Sollentuna har vi nyligen färdigställd 159 lägenheter åt Skanska. Naturligtvis märker vi också nedgången och konkurrensen och prispressen är stentuff. Men trots lågkonjunkturen får vi fortfarande nya jobb hela tiden och har fullt upp i dagsläget, säger Anssi Halme.

Företaget har vuxit ständigt sedan starten 2005. Totalt är vi idag 10 personer och har faktiskt precis anställd en ny medarbetare. Det känns otroligt fint att kunna erbjuda arbete under en rådande lågkonjunktur.

Vad är ert mål?

Vårt mål är att ge platschefen en lugnare arbetsdag när bygget är i sitt hektiska slutskede. Vi tar hand om hela listmomentet och platschefen slipper beställa lister och fixa små detaljer. Eftersom vi dessutom levererar fin kvalitet till billigare priser har vi redan fått ett stort antal nöjda kunder.

Vårt koncept med fast löpmeterpris på färdigmonterad list var material, spill, maskiner, frakt, administration och arbete ingår är mycket tilltalande även för inköpschefen. Vi räknar med att kunden kan spara 40-50% av sin listningskostnad genom att anlita oss. Man vet dessutom slutkostnaden för listning redan i förväg.

Hur jobbar ni exakt?

När platschefen har bestämt sig att anlita oss för listning tar vi fram behövlig information från befintliga ritningar. Vi kollar tidsplaner, synkroniserar arbetet med andra yrkesgrupper, beställer material såsom lister och fästningsmaterial, bär dem upp till lägenheter och till slut monterar listerna på plats. Vår listspecialist tillsammans med vår arbetsledare sköter det praktiska arbetet så att en felfri listning kan lämnas till kunden.

Bakom konceptet står 20 års utvecklingsarbete. Vi har också utvecklat en patenterad halvautomatisk arbetsstation. Den ger oss en oslagbar effektivitet och möjlighet att anpassa listerna så att de passar perfekt även om karmarna ibland inte sitter mitt i dörröppningen. Dessutom har arbetsstationen dammsugare som är integrerad till alla verktyg. Det ger en renare arbetsmiljö. Hela konceptet möjliggör även en bra lönenivå till våra medarbetare.
Vad är aktuellt just nu?

Just nu är vi i full färd med att ”lista” bostäder i kvarteret Tvålflingan på Telefonplan i Stockholm åt HSB och Stena fastigheter. Förutom Tvålflingan har vi ett 20-tal projekt runt om i Stockholmstrakten, säger Anssi Halme som berättar att hela Nikkarit koncern listar omkring 50 000 meter varje vecka.

Våra uppdragsgivare är bland andra Skanska, JM, NCC, Peab, Einar Mattson, Lindqvist Bygg och Byggpartner i Dalarna. Åt Skanska har vi till exempel arbete i den runda nya laboratoriebyggnaden för Akademiska hus i Solna.

Hur mycket räknar ni med att växa i år?

Det är svårt att säga hur året slutar men vi räknar med att kraven för effektivare byggande och kostnadsminskning kommer att vara viktigare än någonsin under lågkonjunkturen. Det kommer att gynna oss.

Om du får summera, vilka är fördelarna med Nikkarits koncept?

Vi gör platschefens vardag bekvämare, inköpschefen gillar billigare listning och slutanvändaren kan glädja sig åt en snygg listning.


Fakta Nikkarit AB
Grundat: 2005.
Säte: Knivsta, Uppland.
Kunderna är till största delen byggföretag. Bl a Skanska, NCC, Peab, JM, Einar Mattson, Byggpartner i Dalarna, Lindqvist bygg och Ebab.
Omsättning: 2008 drygt 10 Mkr.

Anssi Halme
Vd och delägare för Nikkarit.
Ålder: 38 år.
Bakgrund: Biolog, jobbat tio år med marknadsfäring av läkemedel bl a för Astra-Zeneca, Pfizer och Baxter.
Född: I Helsingfors, flyttade till Sverige 1998.
Familj: Terese och fem barn.
Intressen: Joggar, åker slalom och leker med barnen.

Några av de senaste projekten
Konserthuset i Uppsala, Peab
159 lägenheter i Silverdal i Sollentuna, Skanska
129 lägenheter i Hammarby Sjöstad, Einar Mattson
118 lägenheter åt HSB i Solna
72 villor i Sollentuna, JM
155 lägenheter, Telefonplan åt HSB
120 lägenheter Nybohov, Besqav/Lindqvist bygg
63 villor ÅC-Bygg Uppsala
Skola, Magistern för Skanska i Uppsala

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.