Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Vi måste börja förhandla om framtiden

Publicerad: 7 mars 2013, 09:06

Byggnads varsel i torsdags i förra veckan kom oväntat för Sveriges Byggindustrier, erkänner Ola Månsson, vd sedan snart två år. Årets lönerörelse är hans andra. För Byggnads nya ledning är det premiär. Både ordförande Johan Lindholm och förhandlingschefen Torbjörn Hagelin har mindre än ett år på respektive poster.


Att det i fredags i förra veckan, dagen efter att Byggnads sa upp avtalet, utsågs medlare, Bengt KÅ Johansson, Malte Ericsson och Leif Ohlsson, är ett tecken på att parterna denna gång inte förmådde gripa chansen att förhandla – trots förnyelse i respektive ledningar.

– Det är ett underkännande i sig. Kärnan i kollektivavtalsmodellen finns ju i själva förhandlingen som parterna råder över. Ett varsel fryser bara parternas utgångspunkter och begränsar inflytandet över processen till att säga ja eller nej till medlarbuden, säger Ola Månsson.

– Det känns inte konstruktivt. Jag känner mig grundlurad efter många öppna diskussioner som jag trodde ledde till en lösning.

När Ola Månsson var helt färsk på sin nya post ställde Byggnads dåvarande ordförande Hans Tilly frågan i en tidningsintervju om nye vd:n för BI skulle arbeta för samverkan eller konfrontation.

– En bra fråga. Jag ställer samma fråga när det gäller nya ledningen för Byggnads. Det är ingen drömstart med det lagda varslet. Men jag tolkar det som att vi som ska leda våra organisationer fortfarande på många sätt är fångar i gamla traditioner. Det är fler än vi som fattar besluten.

När BI:s och Byggnads förhandlare skildes åt på kvällen före varslet bedömde BI för sin del att mycket talade för en förlängning av avtalet med en månad och att det tidsmässigt skulle sammanfalla med övriga industriers tidtabell.

– Vi tyckte att vi hade gått dem till mötes på flera punkter. Några frågor återstod som de ville titta på. Byggnads skulle träffa stora delegationen och ta ställning till en förlängning. Kanske det skulle krävas en nattmangling och ytterligare kompromisser. Men definitivt ett ja, trodde vi. Vi lovade att sitta i beredskap om de hade kompletterande frågor. I stället kom varslet.

Ola Månsson vill helst se den dåliga gemensamma starten för de två förhandlarsidorna som en parentes.

– Vi blir förr eller senare tvungna att ta itu med alla frågor som redan nu håller på att förändra branschen. Om vi inte gör det, om vi inte klarar av att hitta egna kollektivavtalslösningar på det som driver utvecklingen framåt och som kan eller borde kunna höra hemma i avtalet, kommer Byggavtalet att tappa i betydelse. Självklart var vi medvetna om att det skulle kunna bli en konflikt, men inte i det här läget.

I många andra frågor kan parterna driva gemensamma frågor. Det gäller till exempel insatser mot svartarbete. Ola Månsson och Johan Lindholm skrev till exempel i veckan en gemensam debattartikel i Dagens Industri om månadsrapportering till Skatteverket av anställdas löner.

Det har gått mer än 25 år sedan Ola Månsson började arbeta i byggsektorn som färsk civilingenjör.

– Jag var arbetschef när Las ändrades och byggnadsarbetare fick tillsvidareanställningar. Jag trodde då att det skulle förändra våra relationer på arbetsplatserna, att vi chefer och byggnadsarbetarna skulle kunna närma oss varandra. På den punkten har inget skett. Det känns som 25 förlorade år.

BI har som långsiktigt mål att gränserna mellan arbetare och tjänstemän ska försvinna. Med det senaste varslet är det närmast utopiskt. Men för Ola Månsson är färdriktningen viktig på samma sätt som de dagliga målen för verksamheten. – Vi måste skapa attraktiva moderna villkor med rätt incitament för våra medarbetare.Hur kommenterar du de två frågor som Byggnads för fram som de främsta varselanledningarna: säker­hetsbrister och kraven att en huvudentreprenör an­svarar för samtliga an­litade underentreprenörer?– När det gäller säkerheten har vi sedan över ett år tillbaka vårt stora arbetsmiljöprojekt ”Säker arbetsplats”. Alla som på ett eller annat sätt medverkar i byggprocessen, antingen det handlar om olika medarbetare, samtliga berörda fack, underleverantörer, byggmaterial, leveranser och transporter eller finns i de tidigaste planeringsstadierna, har ett ansvar.  – Vi har kopplat ett helhetsgrepp. Frågan är för stor för att kunna regleras i ett enskilt kollektivavtal. Vi samarbetar med alla, inte minst med Byggnads.

Även om antalet dödsolyckor ser ut att minska är de för många och det vill Ola Månsson ändra på.

– Med ”ordning och reda”-kraven vill de försöka stoppa en utveckling där våra kunder, byggherrarna, börjar tröttna på de senaste årens flera hundra lokala och regionala konflikter ute på byggprojekten. Kunderna i byggprojekten undviker bolag med konflikter. Detta ändrar byggprocessen. Det blir fler konsultledda byggprojekt utan egna anställda, mer av bemanning där Byggnads inte är avtalspart. Också våra medlemmar börjar driva projekt utan egna anställda.Detta är marknadens svar på störningar i byggprocessen, menar Ola Månsson.

Om Byggavtalet inte klarar uppgiften att garantera arbetsfred under huvudavtalets löptid, kommer trenden att växa.

– Vi borde diskutera dessa frågor och alternativa lösningar på dem snarare än att försöka genomföra dyra och verkningslösa skenåtgärder.  Där har vi gemensamma behov som kollektivavtalsparter, säger Ola Månsson.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.