fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Victoria Park anställer boende

Publicerad: 8 februari 2017, 08:37

Victoria Parks vd Peter Strand. Foto: Victoria Park

Flera av de bolag som investerat i miljonprogram på senare år har insett vikten av de sociala faktorerna för att få avkastning. Victoria Park är en av dem. Byggindustrin fick en kort pratstund med vd Peter Strand.

Ämnen i artikeln:

miljonprogrammetPeter Strandbyggkonjunktur


Vilka mål har ni?

– Under 2016 gjorde vi transaktioner på fyra miljarder kronor och målet är att köpa mer 2017. Vi jobbar även med att skapa byggrätter. Miljonprogramsområdena är relativt centralt belägna med många öde parkeringsplatser där vi vill satsa på nyproduktion, förtäta och kanske spränga in bostadsrätter. Vi har uppemot ettusen lägenheter på gång i olika faser. Vi hoppas kunna byggstarta några redan i år.

Hur mycket äger ni?

– Nu äger vi 13 000 lägenheter på elva orter från Stockholm och söderut.

Vilka äger Victoria park?

– Vi har 9000 aktieägare. Huvudägare är Greg Dingizian som har drygt 18 procent av rösterna.

Hur har intresset för att äga miljonprogram förändrats?

– Tidigare gick många bolag in med fel kostnadsmassa, de trodde att drift och underhåll var enklare. Nu ser jag fler seriösa aktörer och långsiktiga ägare, bland annat pensionskapital. Priserna har trissats upp med åren. Man måste ha en uthållighet för att få bästa effekt av investeringarna. Men kan man visa att det är socialt och ekonomiskt hållbara investeringar ökar fastighetsvärdena.

På vilket vis har ni jobbat socialt i era områden?

– Ett femtiotal av våra egna boende har fått jobb hos oss. Var fjärde person som vi anställer bor i våra hus, bland annat långtidsarbetslösa ungdomar. Det har handlat bland annat om städjobb eller att informera om källsorteringen som tidigare varit kostsam eftersom många kastat fel. Anställningarna har varat 12-18 månader och haft avtalsenliga löner. Femtio procent har fått fast anställning efteråt, men inte hos oss eftersom vi hela tiden vill ge nya personer chansen. Erfarenheten de fått har gjort att de fått jobb hos bland annat städ- och bevakningsföretag. Allt detta har skapat bättre närhet till våra kunder, mer ordning och reda, ökad trygghet och lägre driftskostnader.

Relaterade artiklar

Stora vinster görs på slitet miljonprogram

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev