Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Villarenoveringar i topp i sommar

Publicerad: 9 Juli 2009, 08:10

I år kommer mer tid och pengar än någonsin att spenderas på renovering av hus och trädgårdar, trots den pågående lågkonjunkturen. Det visar villapanelen där 5 155 svenska villlaägare har svarat på frågor om hur de planerar tillbringa sommaren.


67 procent kommer att renovera och fixa till hus eller trädgård och över en tredjedel kommer att ägna så gott som hela sommaren åt detta. Detta är en ökning med 14 procent sedan 2005.

– Ett hus är ofta den största investeringen man gör i livet så det är naturligt att man vill se om sitt hem så här i orostider – och i år är villaägarna redo att investera mycket mer tid och pengar. År 2009 har villaägare som planerar lägga mer än 5 000 kronor på renovering ökat med 9 procent jämfört med 2005, och 14 procent fler tänker tillbringa så gott som hela sommaren med att renovera, säger Björn Vingård, chefredaktör för tidningen Vi i Villa, i ett pressmeddelande.

Trots lågkonjunkturen kommer ungefär 80 procent av villaägarna att spendera mer än 5 000 kronor på renoveringarna. Mest spenderar de yngre villaägarna, där 13 procent planerar lägga mer än 100 000 kronor på renoveringar.

Flest villaägare som planerar lägga mer än 100 000 kronor på att renovera hus och trädgård, finns enligt undersökningen i Stockholm. 1 av 10 stockholmska villaägare kommer spendera över 100 000 kronor under sommaren. Minst antal högspenderare hittar vi i Västernorrland.

Vanligast är att man själv tar itu med det som behöver göras i och runt huset – hela 70 procent av villaägarna kommer att renovera själva eller tillsammans med släkt och vänner. Nästan en tredjedel kommer att lägga ut en del av arbetet till en hantverkare. Norrbottningarna är enligt händigast i Sverige – 60 procent ska renovera helt på egen hand i sommar, och endast 40 procent ska ta hjälp av släkt, vänner eller hantverkare.

Fotnot: Totalt har 5 155 villaboende i hela Sverige från 20 år och uppåt besvarat undersökningen. Fler siffror hittar du i rapporten som finns att hämta på www.viivilla.se, se Press.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.