Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Vinstmissar sänkte byggarna

Publicerad: 29 april 2019, 09:21

Skanskas vinsttapp i första kvartalet förvånade börsanalytikerna.

Skanska föll på börsen i förra veckan efter att rörelseresultatet oväntat sjönk det första kvartalet. Branschkollegan JM gick också svagt efter att ha redovisat en lägre vinst.


Skanska, som gått starkt på börsen i år efter en svag utveckling under 2018, tappade 6,8 procent på fredagsförmiddagen. JM backade samtidigt 4,4 procent.

Skanskas rörelseresultat blev 488 miljoner kronor i det första kvartalet jämfört med 652 miljoner kronor under motsvarande period förra året. Enligt en enkät med tre analytiker från Infront väntades en rörelsevinst om lite drygt 1 miljard kronor.

Skanskas orderingång och rörelsevinst blev också lägre än förhandstipsen.

JM:s rörelsevinst minskade till 313 miljoner kronor i det första kvartalet jämfört med 528 miljoner under motsvarande period förra året.

Väntat minus från NCC

När NCC redovisade sitt första kvartal 2019 under måndagen blev rörelseresultatet -352 miljoner kronor. Men NCC:s resultat brukar vara negativt i kvartal ett på grund av att affärsområdet Industry har låg aktivitet under säsongen och därmed uppvisar förlust. Snittet bland analytikerna var dock en större förlust – -354 miljoner kronor. Även omsättningen på 11 434 miljoner kronor för kvartalet var något högre än förväntat. Aktien var på måndagsförmiddagen svagt på plussidan.

Vd Tomas Carlsson var nöjd med kvartalets resultat, även om mycket återstår av den förbättringsresa som inleddes under förra året för att vända bygg- och anläggningsverksamheten. De två Building-divisionerna hade sammanlagt en rörelsemarginal på 2,3 procent, vilket var mer än i fjol. Dock är NCC Building Nordics rörelsemaginal på 1,3 procent en bra bit ifrån målet på 3,5 procent.

"NCC Building Nordics hade ett bra kvartal med god orderingång och förbättrat resultat. Resultatet var högre i alla länder och samtliga länder hade positiva resultat. I likhet med NCC Infrastructure är det en förbättringsresa med en lång rad åtgärder som påbörjats i NCC Building Nordics", skriver han i rapporten.

Anders Siljevall och Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.