Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

WSP redo för nystart i Libyen

Publicerad: 9 januari 2012, 16:34

Nu efter kriget tar konsultbolaget gärna upp byggandet igen. Men först måste gamla jobb betalas.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

WSP vill gärna fortsätta med de byggprojekt företaget påbörjat i Libyen. Och även gärna starta nya. Men först vill WSP ha betalt för redan utförda arbeten.
Allt byggande av infrastruktur som pågick i landet före kriget ska återupptas, signalerar interimsregeringen. Men planerade projekt som inte har kommit igång ska omprövas.

– Vi bygger gärna men vi kommer att vilja få betalt först, vi har fordringar på ett antal miljoner kronor, säger David Montgomery, vd på WSP International.

Under kriget låg WSP:s verksamhet på is. Utländska anställda evakuerades under kaotiska förhållanden. Anställda libyer på WSP:s två lokala företag har bevakat de påbörjade projekten.Tripoli är fullt av Gaddafi-kritisk graffitti. FOTO WSP

I början av december reste David Montgomery ner på den första europeiska flighten efter kriget till Tripolis civila flygplats. Efter en tidskrävande process lyckades han få ett visum utfärdat och kunde lämna flygplatsen.

David Montgomery kom till ett förändrat land. Han såg knappt några andra utlänningar på gatorna och var den ende gästen på hotellet.

Många beväpnade personer rör sig fortfarande i samhället. Gaddafi-kritisk graffitti är vanlig på väggar och murar. Alla militärläger är sönderbombade och har blivit populära utflyktsmål.

Den nyligen tillsatta interimsregeringen har makten i åtta månader. Under den här perioden ska regeringen förbereda demokratiska val samt avväpna rebellerna, som kommer att få betalt för de vapen de lämnar in eller erbjudande om anställning i den nya armén.

Den tillfälliga regeringen ska också ta hand om alla de skadade libyer som vårdas både på nationella sjukhus och utomlands. På dagordningen står även att påbörja återuppbyggnaden av landet.

– Det är en stor marknad. Får vi betalt så kommer allt i ett positivt ljus, säger David Montgomery.

SEX ÅR I LIBYEN
WSP har fodringar på flera miljoner kronor i Libyen. Konsultföretaget har arbetat i Libyen i snart sex år, främst med byggledning och kontroll. Före kriget drev bolaget två större projekt, den helt nya staden Sidi Al Sayeh som är en satellitstad till huvudstaden Tripoli, samt byggandet av bostäder och infrastruktur i småstäder i öknens oaser.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev