Få hela storyn
Starta din prenumeration
Alla våra nyheter och fördjupningar om bygg- och bostadspolitik samlade på ett ställe.
Bostäder
På onsdagen tog bostadsminister Johan Danielsson (S) emot utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning. Utredarens linje är att staten måste ta ett större ansvar på bostadsmarknaden, och föreslår en ny nationell handlingsplan. Vi listar samtliga förslag.
Hållbarhet
När regeringen skickar ett nytt förslag på återställningsplan efter pandemin till EU ersätts stora satsningar på fastigheters energieffektivitet förändringar som ger uppdrag, intäkter och jobb i bygg- och anläggningssektorn. För fastighetssektorn kvarstår förlorade miljarder för energieffektivisering.
Politik
Investeringsstödet försvann vid årsskiftet och nu måste bolagen hitta kostnadstäckning på andra sätt. ”Plötsligt dras mattan undan. Mindre aktörer har inte samma förutsättningar att bygga utan stöd som de stora bolagen i storstäderna”, menar företrädare för allmännyttan.
Hållbarhet
Vid årsskiftet försvann energieffektiviseringsstödet för flerbostadshus fast EU-medel fanns att hämta. Nu begär flera fastighetsbolag i landet att stödet ska återinföras så att tyngre energiåtgärder kan verkställas. Men budgetpartierna vägrar att rucka på omprioriteringen igen.
Politik
Stärkt konsumentskydd vid köp av nyproducerade bostadsrätter, nya regler för överklaganden av detaljplaner och den slutliga fördelningen av 881 infrastrukturmiljarder. Det är några av regeringsförslagen som kommer före valet.
Politik
Efter drygt sex veckor i tjänsten är nya bostadsministern Johan Danielsson (S) på branschturné för att fånga upp de mest aktuella frågorna. Kraven skiljer sig åt något, men en sak har alla gemensamt – förväntningarna fram till valet är skyhöga.
Politik
Landets tredje bostadsminister på ett år har nio månader på sig att forma sin politik inför valet. Tre frågor blir enligt Johan Danielsson vägledande för Socialdemokraterna – marknadshyror, som fällde regeringen i somras, är inte en av dem. I stället ska den svenska modellen värnas, inte minst mot bakgrund av utvecklingen och protesterna i Berlin.
Politik
Det är främst två regeringsuppdrag till myndigheterna som kan ge avtryck i politiken före valet i höst. Dessa rör EU:s taxonomi samt sociala krav i byggandet. Regeringen ligger annars lågt med ny politik och reformer som påverkar bygg- och bostadspolitiken. Det framkommer av en genomgång av uppdrag och instruktioner till den handfull myndigheter som styr stora delar av samhällsbyggandet.
Politik
Det krävs ett helhetsgrepp om samhällsbyggnadssektorn för att skapa förbättring. Det är Byggföretagens budskap till politikerna inför valåret 2022. Nu levererar bransch- och arbetsgivarorganisationen en reformagenda med sammanlagt 39 förslag.
Infrastruktur
Nästa år ska fler kunna ta del av klimatpremien för elektrifierade arbetsmaskiner. En illa vald effektgräns har gjort att knappt någon kunnat söka bidraget hittills, vilket Byggindustrin tidigare har uppmärksammat. Nu ändrar regeringen kriterierna och stöd för över 320 miljoner kronor finns att söka nästa år.
Politik
Sverige riskerar just nu att förlora 33 miljarder kronor i bidrag från EU efter att oppositionen plockat bort poster i budgeten som var tänkta som en del i återstartspaktet från EU efter pandemin. Omförhandlingar med EU-kommissionen väntar för den nya regeringen. Utgången är osäker och i riksdagen skyller alla på alla.
Politik
Slopat investeringsstöd och andra delar som tagits bort i M/KD/SD-budgeten kan kosta Sverige 33,6 miljarder kronor i EU-pengar. Efter att flera komponenter har lyfts bort ur budgeten riskerar Sverige att mista hela sitt omställningsstöd. Finansminister Mikael Damberg tvingas nu kontakta EU-kommissionen och förklara vad Sverige sysslar med.
Politik
Flera myndigheter arbetar just nu med att se över möjligheten att importera cement till Sverige. I början av december kommer de att lägga fram sin plan för regeringen och inleda samtal med bransch och experter.
Politik
Efter en turbulent budgetvoteringsdag meddelar Miljöpartiet att partiet lämnar regeringen. Nu inleds därmed en ny statsministeromröstning – bara några timmar efter att Magdalena Andersson tillträdde som landets första kvinnliga statsminister ber även hon att få bli entledigad.
Politik
Onsdagens budgetvotering slutade med att regeringen kommer att regera med en budget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Anslag för byggsubventioner och energieffektiviseringar för omkring 1,3 miljarder kronor avskaffas 2022.
Politik
Regeringen ger Cementa tillstånd att fortsätta sin kalkbrytning i Slite till och med år 2022. Det meddelar miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan på en pressträff på torsdagseftermiddagen.
Politik
Regeringen vill se över möjligheterna att importera cement .Men finns alternativet i en industri som historiskt har varit restriktiv med att exportera till andra marknader? Samtidigt förbereder sig Cementa för att behöva ransonera cementen till kunderna.
Politik
Nationella regler försvårar byggandet av småhus, trots att undersökningar visar att det är det mest populära boendet. Civilutskottets representanter förklarar vad som måste göras för att det ska bli lättare för kommuner att bygga fler villor.
Politik
Ointresse, januariavtal, politiskt spel, låsta positioner och brist på initiativ. De bostadspolitiska samtalen har lyst med sin frånvaro och orsakerna är lika många som de är olika.
Fast liberalernas Robert Hannah hävdar att det visst har pratats.
– Det har visst blivit bostadspolitiskt samtal. Vissa partier har bara inte förstått det.
Politik
Regeringen vill skynda på infrastruktursatsningar i norra Sverige för att kunna stödja den massiva nyindustrialiseringen. Trafikverket får uppdraget att se över hur redan beslutade projekt kan komma i gång tidigare.
Politik
På onsdagen överlämnade regeringen en ny lagrådsremiss som bland annat föreslår att certifierade byggprojekteringsföretag införs som ny aktör i PBL. Syftet är att öka förutsägbarheten i byggprocessen - och sänka kostnaderna.