onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

5 400 nya platser till bygg i yrkeshögskolan

Publicerad: 31 januari 2018, 14:49

Generaldirektören varnar för att det kan bli svårt att hitta studerande.

Regeringen storsatsar på Yrkeshögskolan. Men generaldirektören Thomas Persson varnar för att det kan bli svårt att hitta studerande.

Ämnen i artikeln:

byggpolitikPolitik


Expansionen för Yrkeshögskolan som annonserades tidigare i veckan är den största sedan utbildningsformens införande 2009 och innebär att antalet årsplatser kommer öka med ca 45 procent till 2022.

Redan i år beviljar Myndigheten för yrkeshögskolan 75 utbildningar inom samhällsbyggnad och totalt 5479 utbildningsplatser, varav 900 på distans. Adderat till det befintliga utbudet inom yrkeshögskolan innebär det att det nu finns 13 215 utbildningsplatser med avslut 2018-2025.

– Vi ser en fortsatt mycket hög efterfrågan på de flesta av yrkesrollerna inom branschen, säger generaldirektör Thomas Persson.

De utbildningar som har flest platser är fortfarande byggproduktionsledare och fastighetstekniker. Samtidigt har Myndigheten för yrkeshögskolan beviljat två utbildningar till nya yrkesroller inom YH-systemet; solenergiprojektör och handläggare inom trafiktekniska frågor. Förra året var antalet outnyttjade platser vid start på yrkeshögskolans samhällsbyggnadsutbildningar 647, men andelen outnyttjade platser har sjunkit de senaste åren. Det är dock ett problem som Thomas Persson vill att branschen ska ta på allvar.

– Ska yrkeshögskolan även i framtiden vara den framgångsrika utbildningsform den är idag krävs mer än bara fler platser. Vi får inte blunda för de utmaningar vi står inför. Ska yrkeshögskolan kunna bidra till att försörja arbetslivet med rätt kompetens måste vi också locka fler att söka till de utbildningar som erbjuds, säger Thomas Persson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev