fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

55 nya miljoner till bygg i budgeten

Publicerad: 19 september 2016, 12:11

55 miljoner kronor per år ska gå till åtgärder som förenklar byggreglerna och kortar handläggningstiderna för att få fram mer bostäder.

Foto: Johanna Åfreds

Länsstyrelserna måste bli snabbare, det krävs ett kunskapslyft inom plan och bygg och Boverket måste se över bygg- och konstruktionsreglerna. Detta var dagens bygginnehåll i budgetpropositionen.

Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonbyggpolitikPolitikbostadspolitik


55 miljoner kronor per år ska gå till åtgärder som förenklar byggreglerna och kortar handläggningstiderna för att få fram mer bostäder. Detta meddelade bostadsminister Peter Eriksson då han presenterade budgetpropositionen i dag. Tre punkter lyftes fram i regeringens pressmeddelande:

– Snabbare handläggning hos länsstyrelserna. Regeringen föreslår att länsstyrelserna tillförs 30 miljoner kronor per år 2017-18 och därefter 25 miljoner kronor per år. Det handlar bland annat om att skapa förutsättningar för ett ännu större bostadsbyggande genom att se till att det finns resurser för detalj­planering och handläggning av överklagade ärenden hos länsstyrelserna. Dessutom skärper regeringen målen för länsstyrelsens handläggningstider för överklagade bygglov och förhandsbesked. Permanentbostäder ska prioriteras framför andra ärenden.

– Kunskapslyft inom plan- och byggområdet. Kompetensbrist hos kommuner och länsstyrelser leder till att det finns brister i hur plan- och bygglagstiftningen tillämpas i landet, bland annat när det gäller enhetlighet och effektivitet. Regeringen tillför nu ytterligare resurser så att Boverket kan dels fortsätta ett påbörjat kunskapslyft riktat till handläggare hos kommuner och länsstyrelser kring plan- och bygglagstiftningen, dels genomföra en välbehövlig satsning på vägledning kring hur regelverket bör tillämpas för en smidigare plan- och byggprocess.

– Översyn av Boverkets bygg- och konstruktionsregler. Regeringen anslår i budgetpropositionen 10 miljoner kronor per år under 2017–2019 för att identifiera regler som gör det svårare, långsammare eller dyrare än nödvändigt att bygga. Avsikten är att en systematisk och grundlig översyn ska göras av bland annat Boverkets bygg- och konstruktionsregler. Syftet med översynen är att modernisera och förenkla regelverket och samtidigt främja konkurrensen och ett långsiktigt hållbart byggande. Resultatet kan bli att krav tas bort, förändras eller att vägledning tas fram för att gällande regler lättare ska kunna förstås.

Relaterade artiklar

Budgetnyhet: Start för infocentrum för hållbart byggande

Järnvägsunderhåll i fokus i budgeten

"Besvärande små satsningar på stora problem"

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev