Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

734 000 har utnyttjat rot-avdrag

Publicerad: 8 september 2010, 09:55

Björn Wellhagen vid Sveriges Byggindustrier gläds åt att rot-avdraget genererat sundare konkurrens för byggföretagen, men ser orosmoln för avdraget vid ett regeringsskifte.


– Hittills har 734 000 personer fått rot-avdrag och storleken på utbetalningarna indikerar nu en omsättning på drygt 30 miljarder i branschen på årsbasis, säger Björn Wellhagen, ansvarig för husbyggnadsfrågor på BI.

Rot-avdraget infördes i december 2008. I dagsläget har Skatteverket en utbetalningstakt på drygt en miljard kronor i månaden för rot-avdrag. Det innebär att byggbranschen årligen omsätter ungefär 30 miljarder, inkluderat materialkostnader och den halva arbetskostnad som hushållen själva betalar.

För staten innebär detta intäkter på omkring 17 miljarder kronor i form av moms på arbete och tillkommande material samt arbetsgivaravgifter. Relaterat till en skattereduktion på 12 miljarder innebär det att varje krona i skattereduktion ger ungefär 1,40 kronor i skatteintäkt.

Björn Wellhagen säger i ett pressmeddelande från Sveriges Byggindustrier att det mest glädjande med rot-avdraget är att byggföretagen får lättare att konkurrera på lika villkor och att de oseriösa aktörerna tappar fotfäste.

– Reformen är självfinansierad och gynnar samhället genom att konkurrensen blir sundare och arbetsförhållandena säkrare. I kampen mot oseriösa aktörer är kontinuitet viktig. De rödgröna har nyligen gjort en viss omsvängning som innebär att de vill ha kvar rot-avdraget till 2014 för att sedan ta bort det. Nedläggningshotet mot ROT-avdraget finns alltså kvar från de rödgröna vilket är mycket oroande för oss som arbetar för en hederligare byggbransch, avslutar Björn Wellhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.