Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Ägarlägenhet i nybyggen 2009

Publicerad: 29 April 2008, 08:52

Om ett år kan ägarlägenheter vara ett nytt inslag på den svenska bostadsmarknaden. Regeringen vill tillåta boendeformen i nyproduktion redan nästa vår, något som välkomnas av Sveriges Byggindustrier (BI).


Frågan om ägarlägenheter har diskuterats i Sverige sedan 1800-talet och finns i många andra länder.

Ägarlägenhet är en upplåtelseform som innebär att det blir möjligt att äga sin egen lägenhet i ett flerbostadshus. Det innebär att ägare fritt kan disponera lägenheten och renovera och hyra ut som han eller hon själv vill, tillskillnad mot en bostadsrätt, där man endast äger en andel i en bostadsrättsförening och det är föreningen som beslutar över dessa frågor.

–Det känns mycket tillfredställande att frågan kommit till vägs ände, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på BI.

Han tror att ägarlägenheter kommer att dra nytt kapital till bostadsmarknaden och skapa förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande.

–Införande av ägarlägenheter innebär att valfriheten och mångfalden i boendet ökar samtidigt som den enskilde får större möjlighet att bestämma över sitt boende. I slutänden är det dock upp till konsumenterna att avgöra vilket genomslag ägarlägenheter kommer att få, det är viktigt att vi nu ges den möjligheten, säger Björn Wellhagen i ett prressmedelande.

För att införa ägarlägenheter i Sverige krävs en ändring av lagen. I måndags lämnade regeringen sin lagrådsremiss till lagrådet för översyn. Bland annat måste rättsförhållanden mellan de olika ägarna i en fastighet utredas.

I första hand vill regeringen tillåta ägarlägenheter i nyproduktion, men öppnar samtidigt för att göra upplåtelseformen tillåten i det befintliga bostadsbeståndet i ett senare skede.

Det är en brist i förslaget, enligt Björn Wellhagen.
–En brist i förslaget är att regeringen anser att då ägarlägenheter bildas måste minst tre sådana fastigheter skapas. Begränsningen medför att det inte går att bygga på en enstaka ägarlägenhet ovanpå en befintlig fastighet, vilket är mycket olyckligt inte minst för små fasigheter i tillväxtområdena.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.