Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Ägarlägenheter ett steg i rätt riktning

Publicerad: 12 November 2008, 08:55

Sveriges Byggindustrier (BI) känner stor glädje över att regeringen lagt ett lagförslag så att ägarlägenheter kan införas i Sverige.


– Det är ett välbehövligt steg i rätt riktning mot en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor vid BI. Vi behöver strukturella reformer som denna, men också en friare hyressättning och en effektivisering av plan- och bygglovsprocessen för att skapa goda förutsättningar för bostadsbyggandet.

Förslaget innebär att ägarlägenheter införs i nyproduktion från den 1 maj 2009.

– Ägarlägenheter har debatterats sedan i slutet av 1800-talet, därför är det ett historiskt beslut vi står inför. Upplåtelseformen är vanlig i resten av världen och i bland annat Norge och Finland är den väl etablerad. Det är synnerligen på tiden att den införs här också, fortsätter Björn Wellhagen, som också hoppas att regeringen nu tillsätter en utredning för att möjliggöra ägarlägenheter genom ombyggnader och ombildningar samt inte minst frikopplar uthyrning av ägarlägenheter från bruksvärdessystemet.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.