Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ägarlägenheter möjliggörs i befintliga fastigheter

Publicerad: 12 oktober 2010, 09:40

Bostadsfrågorna samlas hos socialdepartementet. Ägarlägenheter ska kunna bildas i befintliga fastigheter. Det är två av nyheterna från regeringen i dag.


Ansvaret för bostadsfrågorna delades tidigare av finans- och miljödepartementen. I och med den nyinrättade civil- och bostadsministerposten samlas frågorna istället hos socialdepartementet. Där ska ansvarig minister Stefan Attefall även hantera frågor som rör statlig förvaltning, offentlig upphandling och trossamfund.

– Som bostadsminister kommer jag att lägga stor kraft vid att identifiera hinder och skapa förutsättningar för en högre takt i bostadsbyggandet. Bostadspolitiken kräver långsiktighet och kontinuitet, och jag ser fram emot att tillsammans med branschens aktörer arbeta vidare på den goda grund som lades under förra mandatperioden, säger civil- och bostadsminister Stefan Attefall i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande tillkännager Attefall att regeringen kommer att tillsätta en utredning för att möjliggöra för ägarlägenheter även i befintliga fastigheter. Målet är att lagändringen ska träda i kraft under mandatperioden.

Regeringen vill också utöka möjligheterna för hyresgäster att göra till- och frånval, med syftet att på så vis stärka hyresrätten som upplåtelseform. Även intresset för att hyra ut delar av sin bostad i andra hand ska stimuleras. Regeringen vill därför satsa 100 miljoner kronor per år för att öka schablonavdraget för privatpersoners hyresintäkter från den egna bostaden. Avdraget ska öka från 12 000 kronor till
18 000 kronor per år.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.