Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

"Alexanderhugg" lösning på bostadskrisen

Publicerad: 19 januari 2016, 15:58

Bild 1/2  Anders Persson, närings politisk chef på STD-företagen, Magnus Meyer, vd WSP, Alexandra Hagen, arkitekt White, Memeth Kaplan, bostadsminister (MP), och Magnus Höij, vd för STD-företagen, medverkade alla vid en debatt om den svenska bostadskrisen.

Bristen på bostäder blir allt mer akut och enigheten om att det behöver byggas mer är enorm. Nu höjs röster för att det behövs ett ”Alexanderhugg”, politiska åtgärder som tvingar fram ett massivt bostadsbyggande, det framkom vid en paneldiskussion med bland andra bostadsminister Memeth Kaplan (MP).

Ämnen i artikeln:

STD-företagenPolitik

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


– Vi har enorma problem att hitta personal. Vi skulle kunna anställa 100 programmerare direkt, men det går inte. Sverige är inte attraktivt och det beror till stor del på bostadssituationen i svenska städer, säger Fredrik Smedberg på bredbands och tv-leverantören Comhem.

Han säger att flera företag i hans bransch upplever samma dilemma.

Vid en pressträff på Svenska Teknik&designföretagen presenterade organisationen rapporten ”5 fel med bostadspolitiken”. Författaren Monica Renstig som gjort rapporten på uppdrag av Svenska Teknik & designföretagen kommer fram till att de fem felen är:

1. Det finns ingen sammanhållen bostadspolitik.

2. En försiktighetskultur har skapats av överreglering som ger köer.

3. Höga kostnader på grund av bristande konkurrens.

4. Vi bygger bostäder i dag – inte livsmiljöer.

5. Finansieringssystemet fungerar inte.

Om avsaknaden av bostadspolitik säger Monica Renstig att:

– Den har reducerats till enbart byggpolitik och åtgärderna som skulle öka rörligheten rörs inte. Flyttskatten och hyresregleringen gör man ingenting åt. Inför de utmaningar vi står inför måste vi diskutera var alla unga och nyanlända ska bo, säger Monica Renstig.

Vid en efterföljande debatt sa WSP:s vd Magnus Meyer att det behövs ett politiskt ”Alexanderhugg” där enorma resurser sätts in och flera regler och hänsyn får ge vika för att få upp den bostadsbyggnadstakt som behövs för att få upp den takt i bostadsbyggandet som behövs.

– Det här handlar om att vi har underinvesterat i bostadssystemet under väldigt lång tid. När frågan blir så akut att företagen inte kan anställa, för att det saknas bostäder, behövs det kraftfulla åtgärder. Gör vi inte det kommer det att ta väldigt lång tid att lösa det här, sa Magnus Meyer.

Bostadsminister Memeth Kaplan framhöll i det sammanhanget regeringens senaste utspel i frågan där man öppnar för blocköverskridande uppgörelser och samtal för att komma fram till ett kraftigt ökat bostadsbyggande, med målet att ha 700 000 nya bostäder inom 10 år. Han vill få bort ideologiska hinder som gör att man inte kan komma fram till konstruktiva lösningar.

– Nu kommer vi upp ur skyttegravarna från båda sidor för att samarbeta, sa han.

Han och flera andra i panelen varnade dock för att det inte får bli lösningar som görs i sådan panik att det blir dåliga lösningar långsiktigt, miljömässigt och socialt.

Alexandra Hagen, arkitekt på White, varnade till exempel för att bygga in sig i social housing-lösningar som på kort sikt kan verka bra, men på lång sikt kan visa sig vara dåliga. Hon efterlyste då hellre social utjämning med hjälp av olika typer av bostadsbidrag.

– Det blir inte bra om man på utsidan ser var folk bor utifrån samhällsklass, sa hon.

Bostadsminister Memeth Kaplan höll med och avrundade då diskussionen genom att säga att:

– Det behövs ett ”Alexandrahugg”.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev