Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Alliansregeringes infrasatsning tunnare än sagts

Publicerad: 18 december 2008, 09:15

På torsdagen röstar riksdagen om regeringens proposition om en storsatsning på infrastruktur fram till år 2021. Men, enligt Astrid Värnild, direktör med ansvar för vägar och järnvägar, på länsstyrelsen i Västmanland, satsar alliansregeringen mindre pengar på ny infrastruktur, än den förra regeringen, rapporterar Ekot.


– Det är ungefär 20 procent mindre pengar i den här infrastrukturpropositionen, jämfört med perioden 2004 - 2015, säger Astrid Värnild, kommunikationsdirektör i Västmanland till Ekot.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson har invändningar mot den beräkningen.

– Det hjälps inte när man inte tillförde de ekonomiska resurserna, vilket gjorde att det fanns en plan för ett antal projekt, men det fanns inte pengar att genomföra planerna, säger Åsa Torstensson till Ekot.

Hon anser att den tidigare regeringen lovade runt med höll tunt.

– Eftersom vi nu tillför 46 nya miljarder, och det är riktiga pengar. Den tidigare regeringen fattade beslut om en löftesrik plan, men lade inte in pengar, säger Åsa Torstensson.

Men enligt Astrid Värnild är de 46 miljarder kronor som Torstensson pratar om pengar som räknas två gånger, för det mesta ingår redan i andra planer och är därmed inga nya pengar.

Astrid Värnild har ytterligare en invändning mot regeringens sätt att räkna. En satsning på infrastruktur gäller under så många år att inte heller den sittande regeringen i praktiken kan veta hur investeringarna ska betalas.

– Det ekonomiska systemet är ju sådant att vi tar beslut varje år om hur pengar ska användas, och vi vet väldigt lite om finansieringen i de tidsperspektiv som det handlar om, alltså kring 2020 - 2021, hur saker och ting ska finansieras. Så det är inte alldeles lätt att uttala sig om framtiden, säger hon.

När det gäller underhåll av befintliga vägar och järnvägar håller Astrid Värnild dock med alliansregeringen om att de satsar mer pengar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.