Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Allmännyttan snart bara för fattiga

Publicerad: 13 Juni 2008, 13:53

Bostadsminister Mats Odell säger sig vara motståndare till ”social housing”, där allmännyttan reserveras för de fattigaste. Men ny forskning visar att utvecklingen ändå går åt det hållet i snabb takt.– När allmännyttan säljs ut blir det som blir över väldigt likt social housing, säger professor Lena Magnusson Turner på Institutet för bostadsforskning.


När Michaël Kochs utredning om allmännyttans framtid var klar för en dryg månad sedan flaggades det för mer marknadsanpassade hyror och att allmännyttan kan komma att bli vinstdrivande. Vad bostadsminister Mats Odell sade sig vara helt emot i framtiden var dock ett ”social housing”. Enligt honom är inget parti i Sverige intresserat av ett system där allmännyttans verksamhet krymps så att målgruppen bara blir de som har det allra sämst ställt i samhället. Nu visar aktuell forskning att utvecklingen ändå går åt det hållet, mycket på grund av den utförsäljning av allmännyttan som partierna i alliansen själva uppmuntrar.

– Det finns ett statistiskt samband mellan allmännyttans storlek och koncentrationen svaga hushåll. När allmännyttan säljs ut och ombildas till bostadsrätt blir det som blir kvar mer och mer likt social housing, säger professor Lena Magnusson Turner.

Lena Magnusson Turner är professor i kulturgeografi knuten till Institutet för bostadsforskning i Gävle (IBF). Hon och hennes nu bortgångne make Bengt Turner, också IBF, har genomfört en studie i samtliga Sveriges kommuner. Faktorer som granskats är bland annat hushållsinkomst, andel bostäder inom miljonprogram, politiska sympatier och allmännyttans storlek. Resultaten visar att andelen sårbara familjer, bland annat de som har socialbidrag eller är invandrare från fattiga miljöer, är överrepresenterade inom den svenska allmännyttan. Detta motbevisar enligt Lena Magnusson Turner påståendet om att den svenska allmännyttan inte är tillräckligt socialt inriktad och subventionerad på felaktiga grunder.

– Studien visar att allmännyttan är en upplåtelseform med socialt ansvar. Det finns en koncentration av svaga grupper inom allmännyttan, säger hon.

Kartläggningen visar även att sambandet med ett stort antal boende från utsatta grupper inom allmännyttan är extra starkt i kommuner som har få allmännyttiga bostäder. En krympande allmännytta får helt enkelt stora koncentrationseffekter på hur sammansättningen av hyresgästerna ser ut.

– Vi kan också se ett samband mellan en krympande allmännytta och borgerligt styrda kommuner.

Social housing är enligt Lena Magnusson Turner helt enkelt en modell som ingen säger sig vilja ha, men som ändå är på väg att bli verklighet i Sverige.

– Att inte vilja ha social housing men samtidigt driva på en avveckling av allmännyttan är en ekvation som inte går ihop, säger hon.

I framtiden tror Lena Magnusson Turner att boendet kommer att bli ännu mer ”utpekande” än vad det är idag. En minskad allmännytta i kombination med mer marknadsanpassade hyror leder enligt Lena Magnusson Turner sannolikt även till en ökad geografisk segregation inom landets kommuner.

– Om det blir dyrare att bo i innerstäderna kommer helt andra inkomstgrupper än idag ha råd att bo där. De betalningssvaga koncentreras till områden som inte är lika attraktiva. På kort sikt kommer vi inte att märka så stora effekter men på längre sikt kommer vi att få se mer gentrifiering och mer homogena områden än vad vi är vana vid, säger hon.Läs hela Lena Magnusson Turner och Bengt Turners artikel “Municipal Housing Companies in Sweden- social by default” i kommande nummer (3, 2008) av tidskriften ”Housing, Theory and Society”.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.