Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Allmännyttan sneglar mot utlandet

Publicerad: 3 juli 2017, 13:38

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson talade varmt om industriellt byggande.

Foto: Anders Siljevall

Sverige har gått från bostadskris till bostadsbrist, menar bostadsminister Peter Eriksson. Men hur kan bostadsbyggandet underlättas ytterligare? Ökad konkurrens och mer industriellt byggande är ett par av lösningarna på ett omfattande problem.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2017

Trots bostadsbrist har allmännyttan problem med för få anbud, ibland inga, vid nyproduktion. Anna Nordén, utvecklingschef hus på Framtidenkoncernen i Göteborg, berättade om hur företaget, tillsammans med Sabo har rest runt i Europa för att få utländska entreprenörer att ge sig in på den svenska byggmarknaden. Hon berättade om resorna på ett seminarium i Sabos regi.

– Vi behöver säkra både volym och pris. De bolag vi vill ta in till Göteborg ska kunna ta hela kontraktet och etablera sig i staden. Vi har gjort en sondering i europa och varit runt i bland annat Baltikum, Tyskland och Spanien, berättade Anna Nordén.

En stor överraskning under resorna har varit att företagen ute i Europa i många fall var förvånade över att det rådde högkonjunktur i Sverige.

– Andra synpunkter som vi har fått är att man företagen gärna vill börja med ganska små projekt, men att de kommer kontinuerligt. Det är också viktigt med en kontakt i Sverige med koll på byråkratin, förklarade Anna Nordén.

Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden i Linköping, vittnade också om brist på anbud.

- Vi har tusen lägenheter igång, men det kan ändå hända att vi får noll anbud, så det är bra att få in mer aktörer på marknaden, menade han och berättade vidare att snabbare planprocesser är ett måste.

– Jag vet att det är svårt även för kommunerna att rekrytera för att klara trycket, men här kanske byggherrarna skulle kunna ta en större del av jobbet.

Från kris till brist

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Erikssontog avstamp i det 22-punktsprogram med målet att korta ner planprocesserna som presenterades för ett år sedan.

– Då hade vi en bostadskris. Idag har vi snarare en bostadsbrist, menade han.

Industriellt byggande ser ministern som en stor del i det framtida byggandet. Det går också hand i hand med digitaliseringen.

– Tittar man på Boklok, Lindbäcks eller Martinsson så utnyttjar de tekniken på ett annat sätt. Dessa företag växer enormt. De använder nästan alltid trä, byggfelen blir mindre och jobben flyttar ut från städerna då produktionen oftast finns på annan ort.

Peter Eriksson lovade också fler förändringar framöver.

– Jag håller med om att det hade varit bra att få ner överklagandena. Boverkets byggregler utreds också just nu med syftet att få större fokus på funktion. Det är också en engelsk översättning på gång. Språket är ett hinder när det gäller att få upp konkurrensen.

Mats Åkerlind, tf vd för Sveriges Byggindustrier, såg både farhågor och möjligheter med utländsk konkurrens.

– Vi måste kunna ta in den personal som behövs. En utbildning som startar idag är klar först om tre år, så vi behöver även andra sätt att starta produktionen.

Ökade produktionskrav i kombination med ökande byggande pressar byggföretagen, menade han.

– Vi har ökat produktionen från 25 000 produktionsstarter 2012 till 75 000 idag. Det skapar ett stort tryck.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2017

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.