Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Almedalen: Björklund satsar på yrkesutbildningar

Publicerad: 7 juli 2008, 18:22

40-årsjubilerande Almedalen startade på söndagen, 6 juli, med bland annat en genomgång av hur alliansregeringens arbetsmarknadspolitik fungerat hittills för att öka arbetskraftsutbudet under högkonjunkturen. 2007 var ett bra år för svensk arbetsmarknad, konstaterar Björn Lindgren och Johan Kreicberg, Svenskt Näringsliv, i rapporten ”Det bästa året någonsin”.


Tröskeleffekterna har sänkts och gjort det mer lönsamt för människor att gå från bidrag till egen försörjning.

Trots framgångarna för regeringens sysselsättningslinje efterlyser Svenskt Näringsliv betydligt större satsningar.

”Det finns fortfarande ett betydande utrymme att öka deltagandet på arbetsmarknaden” menar Svenskt Näringsliv.

Antalet sysselsatta har ökat med 110 000 personer och samtidigt har öppna arbetslösheten minskat med 40 000 personer, ett faktum som folkpartiets ordförande Jan Björklund tog upp i sitt tal på söndagskvällen.

”Sedan politikerveckan för två år sedan, valrörelsen 2006, så har mängder av nya jobb skapats i Sverige, faktiskt nästan tre hela Gotland (med sina 57 000 invånare) har fått jobb. Människor som då var arbetslösa och levde på bdrag från samhället har idag fått möjlighet att försörja sig själva och stå på egna ben”, sade Björklund.

Folkpartiledaren betonade också vikten av fortsatt satsning på kärnkraft.

Det är basindustrierna med skog, massaindustri, gruvor och metallindustrier som gjort Sverige rikt, menade Björklund. Dessa måste även fortsättningsvis garanteras rikligt med el för sina processer.

I utbildningspolitiken lyfte han fram regeringens återinförande av lärlingsutbildningar från och med i höst.

”Vi måste börja uppvärdera yrkesutbildningarna i vårt land”, menade Björklund.

”Näst år inför Sverige en yrkeshögskola. Det är till för yrkesutbildningar när gymnasiet inte räcker till, men där studierna ändå inte är av akademisk karaktär.”

Björklund utmanar bland annat vänsterpartiets skoltalesman Rosanna Dinamarca som kallar den nya yrkeshögskolan en B-högskola, liksom även socialdemokraterna som kräver att lärlingar ska läsa in akademisk behörighet.

”Varför är yrkesutbildningar B-utbildningar? Hur kan de som kallar sig för arbetarpartier ha en sådan nedvärderande syn på yrkesskicklighet? Sade Björklund efter att tidigare i talet uttryckt sitt bekymmer över att en mycket stor andel av dagens gymnasieelever väljer att hoppa av gymnasiet.

Regeringens nysatsning på yrkesutbildningar är avsedd att fånga upp många av de skoltrötta och ge dem en ny start.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News